ГоловнаКультура

РПЦ забракувала ідею передати "Херсонес" єпархії

Поки що об'єкти заповідника залишаться у віданні музею.

РПЦ забракувала ідею передати "Херсонес" єпархії
Национальный заповедник Херсонес Таврический
Фото: vizayalta.com.ua

У Російській православній церкві заявили про неактуальність передачі Кримській єпархії об'єктів музею-заповідника "Херсонес Таврійський".

Про це йдеться в повідомленні синодального відділу із взаємин церкви з суспільством і ЗМІ.

"Ми виступаємо за конструктивні стосунки між єпархією і заповідником, проте не вважаємо, що зараз актуально ставити питання про швидку передачу об'єктів єпархії", - наводить відділ слова свого голови Володимира Легойди. На його думку, розмови про передачу об'єктів заповідника РПЦ "є безпідставними" до того моменту, коли для музейних колекцій будуть представлені приміщення, на які погодиться музей.

Він зазначив, що йдеться тільки про передачу храмів і монастирських будівель, а не інших музейних об'єктів.

Про те, що Кримська і Сімферопольська єпархія Української православної церкви (Московського патріархату) звернулася з проханням передати їй 24 об'єкти заповідника "Херсонес Таврійський" в Севастополі, стало відомо в понеділок, 23 січня. Про це розповів протоієрей Сергій Халюта, настоятель Володимирського собору в "Херсонесі". За словами директора музею-заповідника "Херсонес Таврійський" Світлани Мельникової, питання потрібно відкласти, оскільки передача може завдати шкоди пам'ятці.

"Херсонес Таврійський" включено в список ЮНЕСКО в червні 2013 року. Херсонеський заповідник розташований в центрі Севастополя. Він є руїною давньогрецького поліса, на місці якого пізніше існувала візантійська колонія (V століття до н. е. - XIV століття н. е.). Регулярні розкопки городища почалися в 1827 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram