ГоловнаКультура

Дирекція одеського "Палацу студентів" чекає на висновок експертів щодо розписів Бойчука

У будівлі може виявитися понад 20 робіт художника і його учнів.

Дирекція одеського "Палацу студентів" чекає на висновок експертів щодо розписів Бойчука
Фото: Радио Свобода

Розписи, які виявили на стінах одеського "Палацу студентів", охороняє дирекція в очікуванні експертного висновку.

Про це Радіо Свобода повідомила головний адміністратор будинку Галина Бойко.

Вона вважає побоювання щодо руйнування розписів безпідставними і каже, що свідчень про те, хто і коли розписав стіни будівлі, немає. "Тому поки що стверджувати, що це були "бойчукісти", ми не маємо права. До з'ясування авторства настінні розписи залишаються під охороною", - додала Бойко.

Адміністратор заявила, що дирекція "Палацу" звернулася з листом в управління охорони пам'яток для того, щоб ті скерували представника, здатного дати професійну оцінку художньої та історичної цінності знайденої розпису.

При цьому Галина Бойко вважає, що в інших приміщеннях палацу, крім фойє, розписів Бойчука бути не може. "Я тут працюю давно, при мені робили не один ремонт, ніде розписів більше не виявили", - говорить вона.

Художник Олександр Ройтбурд, який живе в Одесі, каже, що в "Палаці студентів" може бути близько 20 розписів Михайла Бойчука і його учнів. Кожен із них, за словами художника, становить колосальну культурну та історичну цінність.

"З теперішніми технологіями зняти таку фреску - це реально і коштує близько півтори тисячі доларів, - упевнений Ройтбурд. - З урахуванням того, що фресок близько 20, їх зняття буде коштувати близько 30-50 тис. Їх можна зняти і закріпити на якусь поверхню, після чого перенести в реставраційну майстерню".

Нагадаємо, одеський історик Кирило Ліпатов повідомив про те, що на стінах "Палацу студентів" в Одесі виявилися розписи, авторами яких можуть бути відомий український художник Михайло Бойчук і його студентка Антоніна Іванова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram