ГоловнаКультура

Український ПЕН-клуб не буде запрошувати керівництво російського ПЕН-клубу на з'їзд

Українці засудили російських колег за конформізм.

Український ПЕН-клуб не буде запрошувати керівництво російського ПЕН-клубу на з'їзд
Фото: pen-ua.com

Український ПЕН-клуб заявив, що не запрошуватиме керівництво російського ПЕН-клубу на з'їзд цього року. 

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на заяву організації.

"Ми повністю підтримуємо чесних письменників і засуджуємо конформістське керівництво російського ПЕН, що ставить під загрозу принципи Міжнародного ПЕН-клубу та багатовікової гуманістичної традиції російської літератури. Ми особливо обурені зневажливим ставленням російського ПЕН до Сенцова й інших політичних в'язнів", - йдеться в заяві.

Представники української організації вважають жахливим те, що "десятки людей у Росії перебувають в ув'язненні за свої висловлювання і думки, а також те, що російський ПЕН-клуб повністю сліпий і глухий до їхнього тяжкого становища".

У заяві сказано, що український ПЕН-клуб як потенційний господар 83-го з'їзду Міжнародного ПЕН-клубу вважає, що "неможливо запросити в Україну посадових осіб прокремлівської організації, які в повній мірі підтримують військове вторгнення і анексію Криму… Ми твердо переконані, що і заявлена позиція, і діяльність російського ПЕН-клубу розходиться з Статутом ПЕН-клубу і основоположними принципами поваги прав людини і міжнародного права".

Минулого тижня стало відомо, що з російського ПЕН-клубу вийшли відомі письменники Світлана Алексієвич, Лев Рубінштейн, Георгій Чхартішвілі і інші. Вихід був спровокований тим, що російський ПЕН-клуб виключив зі своїх лав публіциста і громадського активіста Сергія Пархоменка. Пархоменко вважає, що це рішення пов'язане з його публікацією, яка критикує ПЕН-клуб за відмову від заяви на підтримку Олега Сенцова.

Очікується, що 83-й з'їзд Міжнародного ПЕН-клубу, організації письменників-романістів, заснованої у 1921 році, відбудеться восени в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram