ГоловнаКультура

На ділянці, відведеній під Музей Революції гідності на Інститутській, будуть два музеї

Національний художній музей розмістить там свою філію.

На ділянці, відведеній під Музей Революції гідності на Інститутській, будуть два музеї
Экспонаты Музея Майдана, хранящиеся в других музеях
Фото: segodnya.ua

У будівлі, зведеній під Музей Майдану на Інститутській, 3, будуть два музеї.

Про це в інтерв'ю УП. Культура розповіла нинішній гендиректор Національного художнього музею Юлія Литвинець.

Вона розповіла, що ділянка за адресою Інститутська, 3 була віддана під будівництво нового корпусу музею. "Три президенти підписували відповідні укази", - зазначає Литвинець.

У річницю початку Майдану Президент Петро Порошенко заявив, що на Інститутській буде Музей Революції гідності. Президент заявив, що за музеєм буде закріплено ділянку на алеї Героїв Небесної Сотні, 3 (зараз там пустир). "Необхідно вирішити питання з виділенням земельної ділянки. Це питання досі не вирішене, тому що нібито є кілька судових рішень про передачу її в різні роки різним власникам, в тому числі і приватним", - сказав він.

Юлія Литвинець, зі свого боку, зазначає, що НХМУ підписав меморандум про співпрацю з директором Музею Майдану Ігорем Пошивайлом. Згідно з цим меморандумом, на території нової будівлі будуть два музеї.

"Ми з Ігорем почали обговорювати цю ідею в лютому-березні 2016 року. Національний музей 10 років відстоював своє право на цю земельну ділянку, яка вже була у його власності. Потім цю ділянку тричі перепродали, а у 2012-му її повернули у власність громади Києва", - додає гендиректор НХМУ.

Поки невідомо, чи будуть на Інститутській, 3 два окремі музейні приміщення чи ж два музеї будуть в одній будівлі. Литвинець зазначає, що спочатку потрібно отримати всі документи на цю земельну ділянку. "Якщо обставини будуть сприятливими, через п'ять років ми зможемо закласти фундамент і почати будівництво", - говорить вона.

НХМУ планує зробити на Інститутській Музей сучасного мистецтва.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року Київ повернув у комунальну власність земельну ділянку на вулиці Інститутській, 3 (зараз це алея Героїв Небесної Сотні).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram