ГоловнаКультура

ІНП: понад 250 тис. поховань видатних українців за кордоном можуть ліквідувати

У цьому році тільки на Ольшанському цвинтарі в Празі можуть примусово ексгумувати останки трьох українців.

ІНП: понад 250 тис. поховань видатних українців за кордоном можуть ліквідувати
Фото: memory.gov.ua

Понад 250 тис. поховань видатних українців перебувають за кордоном і багато з них можуть ліквідувати найближчим часом.

Про це повідомляється на сайті Інституту національної пам'яті.

"За межами України перебуває понад 250 тисяч поховань представників української військово-політичної еміграції, діячів науки і культури", - наголошується в повідомленні.

Зокрема, в цьому році тільки на Ольшанському цвинтарі в Празі можуть примусово ексгумувати останки драматурга Спиридона Черкасенка; громадського діяча, педагога Орисі Єфремової-Дурдуковської; інженера-будівельника Олександра Ярошевського.

"Щодо поховань видатних українців - наша держава сама має ініціювати їхнє повернення на рідну землю для поховання в Національному пантеоні", - переконаний голова ІНП Володимир Вятрович.

Він також підкреслив, що перепоховання Олександра Олеся не вирішить цю проблему в цілому, адже могили видатних українців розкидані по всьому світу.

Нагадаємо, у Чехії викопали з могили останки українського письменника Олександра Олеся (Кандиби), оскільки на його місці збираються поховати іншу людину. МЗС заявляє, що останки Олеся і його дружини переміщені в депозитарій кладовища до рішення про остаточне місце поховання.

Після цього міністр культури Євген Нищук запропонував владі Києва вивчити можливість створення пантеону для почесних поховань українців у столиці. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що питання перепоховання видатних українців буде вирішувати спеціальна міжвідомча комісія при Міністерстві культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram