ГоловнаКультура

Іспанський драматург дописав п'єсу Федеріко Гарсіа Лорки

П'єса отримала назву і фінал через 80 років після написання.

Іспанський драматург дописав п'єсу Федеріко Гарсіа Лорки
Федерико Гарсиа Лорка
Фото: Rex Features

Сучасний іспанський драматург і поет Альберто Конех'єро завершив недописану п'єсу Федеріко Гарсіа Лорки, яку він почав 80 років тому.

Як повідомляє The Guardian, Лорка встиг написати тільки першу частину трьохактної п'єси. До сьогодні твір був відомий як "П'єса без назви".

Лорку вбили в серпні 1936 року біля Гранади, і п'єсу він дописати не зміг.

Альберто Конех'єро вирішив дописати твір Лорки - драматург додав два відсутні акти і дав п'єсі назву "Мрія життя" (El sueño de la vida).

Дія п'єси відбувається в театрі, де ставлять "Сон літньої ночі" Шекспіра, але постановку уривають революційні події на вулиці, які, врешті, прориваються всередину театру. Далі дія переноситься в морг, а опісля - до богів на небі.

І назва п'єси, і її теми перегукуються з двома найвідомішими п'єсами Кальдерона, відомого іспанського драматурга: "Життя - це сон" і "Великий театр світу".

Конех'єро зазначає, що п'єса, яка могла б стати завершальною частиною сюрреалістичного циклу Лорки, не втратила своєї актуальності. "Це п'єса про роль театру, що стикається із соціальним порядком денним, і про необхідність вимислу і поезії у світі, який перебуває в руїнах", - додає драматург.

Письменник вже давно працював над п'єсою, але нинішня політична ситуація підштовхнула його активніше дописувати твір. "Я не думаю, що "завершення" - це відповідне слово. Це радше діалог із голосом Федеріко і підхоплення його імпульсу. Я створив щось нове, але в ньому б'ється серце "П'єси без назви" Лорки. Я не поміняв жодної коми в його творі", - сказав Конех'єро.

У 2017 році текст "Мрії життя" опублікують, а 2018 року її очікує перша постановка в театрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram