ГоловнаКультура

ЮНЕСКО не відповідає на запити України про збереження спадщини в Криму, - заступник міністра культури

Організація абстрагується від цих питань і просить "їх не політизувати".

ЮНЕСКО не відповідає на запити України про збереження спадщини в Криму, - заступник міністра культури
Фото: obozrevatel.com

Міністерство культури України надіслало в ЮНЕСКО заяву про будівництво навісу над ханським палацом у Бахчисараї і про необхідність направити до Криму моніторингову місію за участю українських експертів, але поки що не отримало відповіді.

Як повідомила заступник міністра культури Тамара Мазур у коментарі LB.ua, попередні запити України в ЮНЕСКО з приводу Бахчисарайського палацу та Херсонесу Таврійського залишилися без відповіді.

Нагадаємо, в Міністерстві неодноразово висловлювали занепокоєння щодо збереження пам'яток культури на території окупованого Криму.

"ЮНЕСКО абстрагується від цієї проблеми. Ми робимо наші звернення в рамках чинних конвенцій щодо збереження спадщини (1954 року) і з переміщення культурних цінностей (1970 року). Таке відчуття, що ЮНЕСКО не до кінця сформулювало своє ставлення до питання окупації Криму", - додала Мазур.

Заступник міністра припустила, що тут можуть мати місце політичні ігри за участю Росії. Відзначимо, що на сьогодні ЮНЕСКО очолює Ірина Бокова, яка нещодавно балотувалася на пост генсека ООН.

"Скільки разів ми не намагалися порушити питання збереження спадщини в Криму, нас просили не політизувати це питання. На останньому засіданні комітету (держав-учасниць Конвенції ЮНЕСКО 1970 року про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності, - прим.) ми порушили питання про переміщення картин Айвазовського з Феодосійського музею в Третьяковку. Наше питання внесли до порядку денного, але через те, що комісія не змогла сформувати свою думку з цього питання, його не розглядали. Нам надали слово наприкінці засідання, після чого слово дали представникам Росії", - розповідає Тамара Мазур.

Нагадаємо, сьогодні в Міністерстві культури розповіли про будівництво навісу над ханським палацом у Бахчисараї та зажадали зупинити будівельні роботи. Експерти Мінкульту заявляють про загрозу, яку може нести спорудження.

"Мінкультури України розцінює цей проект (навісу, - прим.) як ворожий акт, спрямований на знищення унікального історичного та культурного об'єкта України, оскільки йдеться про один із найвідоміших пам'ятників, пов'язаних з історією та культурою кримськотатарського народу, репресивне ставлення до яких з боку окупантів є очевидним. Показовим є і те, що підготовка до цього проекту здійснюється не публічно", - заявила Мазур на прес-конференції в Мінкульті сьогодні вранці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram