ГоловнаКультура

У західній пресі розгорівся скандал через відомий фільм Бернардо Бертолуччі

Режисер уже назвав дискусію сміховинною.

У західній пресі розгорівся скандал через відомий фільм Бернардо Бертолуччі

Відомий фільм "Останнє танго в Парижі" італійського режисера Бернардо Бертолуччі опинився в центрі скандалу.

Як повідомляє The Guardian, приводом для дискусії стало виявлене інтерв'ю режисера 2013 року, в якому він розповідає про зйомки відомої сцени з маслом.

У цьому інтерв'ю в паризькій Сінематеці Бертолуччі розповів про те, що сцена зґвалтування головної героїні (її зіграла Марія Шнайдер, якій було тоді 19 років) героєм Марлона Брандо була не узгоджена з актрисою.

За словами режисера, він і Марлон Брандо придумали цю сцену з маслом вранці перед зйомками. "Я хотів, щоб вона відреагувала як дівчина, а не як актриса", - пояснив Бертоллуччі той факт, що актрису не попередили про зйомки такої сцени.

В останні кілька днів актори, актриси і режисери Голлівуду висловилися з приводу цього інтерв'ю: Джессіка Честейн написала, що режисер спланував атаку на актрису; Ава Дюверном написала, що вона нажахана, а Кріс Еванс заявив, що змінить свій погляд на цей фільм, на Бертолуччі і Марлона Брандо. Критик The Guardian Пітер Бредшоу написав колонку, в якій висловився про "токсичну чоловічу владу в кіноіндустрії".

У понеділок сам Бернардо Бертолуччі відреагував на скандал (Марлон Брандо помер у 2004 році, Марія Шнайдер - у 2011), заявивши, що його висловлювання неправильно зрозуміли. "Кілька років тому у Французькій сінематеці хтось запитав у мене про деталі відомої сцени з маслом. Я розповів, але, ймовірно, неточно, що ми з Марлоном Брандо вирішили не говорити Марії про те, що використовуємо масло (у сцені зі зґвалтування). Ми хотіли отримати спонтанну реакцію на це. Ось де корінь непорозуміння. Хтось вирішив, що Марія не знала про сцену зґвалтування. Це неправда!" - заявив режисер.

Бертолуччі додав, що Шнайдер знала про цю сцену, бо та була у сценарії, який актриса читала.

Сама Шнайдер в інтерв'ю про фільм 2007 року говорила, що відчувала себе "трохи зґвалтованою" після зйомки відомої сцени і шкодувала про те, що не подзвонила адвокатові під час зйомок.

"Останнє танго в Парижі" - один з найвідоміших фільмів Бернардо Бертолуччі, вийшов на екрани 1972 року, був номінований на "Оскар" і на "Золотий глобус".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram