ГоловнаКультура

Більшість заборонених в Україні фільмів не мають стосунку до мистецтва, - голова Держкіно

"Кіно - це, на жаль, потужний інструмент пропаганди. І Росія його активно використовує". 

Більшість заборонених в Україні фільмів не мають стосунку до мистецтва, - голова Держкіно
Фото: Макс Требухов

Голова Держагентства з питань кіно Пилип Іллєнко переконаний, що переважна більшість заборонених до показу в Україні фільмів і серіалів створені "на замовлення пропагандистської машини" і не мають стосунку до кіномистецтва.

Про це він заявив у інтерв'ю "Радіо Свобода".

"90% фільмів і серіалів, які підпали під заборону, до кіномистецтва не мають жодного стосунку. Вони зроблені професійними халтурниками на замовлення пропагандистської машини країни, яка роками готувалася до агресії проти України. Кіно - це, на жаль, потужний інструмент пропаганди. І Росія його активно використовує", - сказав Іллєнко.

Він також розповів, у чому полягає суть заборони кінострічок.

"Будь-який фільм, який хочуть показати на телебаченні або в кінотеатрі чи розповсюджувати на цифрових носіях, має отримати державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування. Таке посвідчення видає Держкіно. Тобто, якщо кінопродукт порушує згадані вище норми закону, йому просто не дадуть такого посвідчення . Якщо ж кінопродукт вже має прокатне посвідчення, але на нього надійшла скарга, або порушення були виявлені за підсумками моніторингу Нацради з питань телебачення і радіомовлення, після експертизи, Держкіно може анулювати його прокатне посвідчення", - пояснив Іллєнко.

Також він зазначив, що ст. 26 закону про кінематографію передбачає відповідальність за порушення норм цього закону у вигляді штрафу.

Нагадаємо, протягом 2014-2016 років Держкіно відмовило в реєстрації і скасувало прокатні посвідчення на трансляцію понад 500 російських фільмів і серіалів.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram