ГоловнаКультура

Національному художньому музею передали колекцію картин Градобанку

Серед 735 картин роботи Пікассо, Далі, Кандинського та Ренуара.

Національному художньому музею передали колекцію картин Градобанку
Картина К. Ютца "Утки" из коллекции
Фото: gradobank.info

Виконано рішення суду про передачу Національному художньому музею України унікальної колекції образотворчого мистецтва "Градобанку", до якої входять 735 картин відомих художників.

Про це повідомляє прокуратура Києва.

Колекція формувалася Градобанком з 1991 року, до неї входять картини класиків українського та зарубіжного живопису, таких як Орловський, Пимоненко, Пікассо, Далі, Кандинський, Ренуар, і сучасних художників (Тістол, Сенченко, Бовкун).

У грудні 1996 року мистецтвознавці дійшли висновку, що колекція картин коштує 5,2 млн доларів. Водночас на сайті Градобанку оприлюднені результати оцінки колекції, згідно з якими вона коштує понад 52 млн євро. Оцінювання провело ТОВ "Арт Аналітікс" 2014 року.

У 1996 році Градобанк - один із найбільших банків України - зазнав краху. Його голову Віктора Жердицького звинуватили у привласненні грошей, які Німеччина виділила на компенсації українцям - остарбайтерам часів Другої світової війни. Жердицького двічі брали під арешт і двічі виправдовували, перший раз в Україні, другий - у Німеччині.

Колекція служила залогом під кредит від Нацбанку. Цей кредит "Градобанк" повернути так і не зміг. У 2000 році його остаточно визнали банкрутом. Картини належало продати за борги на аукціоні, але торги не відбулися - їх ще 1998 року заборонила Верховна Рада. А в 2004 році вона ухвалила закон про визнання колекції національним культурним надбанням. Нацбанк мав передати картини в Національний художній музей.

Між Мінкультом, Національним художнім музеєм і Градобанком у 2005 році був укладений договір, згідно з яким заборгованість Градобанку перед НБУ погашається за рахунок бюджетних коштів у обмін на передачу у власність спірної колекції. Цей договір намагався оскаржити в судах Градобанк зі змінним успіхом.

У результаті суд визнав передачу картин музею законною, і після вступу в дію цього рішення колекцію передали до музею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram