ГоловнаКультура

Рада відмовилася обмежити гастролі російських артистів

В Україні пропонували пускати тільки тих, хто засудив окупацію Криму.

Рада відмовилася обмежити гастролі російських артистів
Фото: LB.ua

Верховна Рада відхилила законопроект №4303, який пропонував заборонити гастролі в Україні російських артистів, які відмовляються засудити окупацію Криму.

За нього проголосували лише 174 депутати, законопроект вважається відхиленим.

Він мав внести в закон про гастрольні заходи в Україні новий розділ, присвячений російським виконавцям. У ньому планувалося написати, що артисти, пов'язані з державою-агресором, можуть гастролювати в Україні, тільки якщо вони подали письмову заяву про засудження окупації території України країною-агресором, складену за спеціальною формою.

Якщо мова йде про творчий колектив, то кожен учасник мав би особисто поставити підпис під заявою. Те саме стосується учасників знімальних груп, які хочуть отримати дозвіл на дистрибуцію фільмів в Україні. Відповідно до законопроекту, для отримання такого дозволу продюсери чи дистриб'ютори картини мали б подати в Держкіно список учасників фільму, і якщо хтось із них є громадянином країни-агресора, то він чи вона мали б надати власноруч підписану заяву про засудження окупації території України.

Цю вимогу не планували вводити для росіян, які переїхали в Україну на постійне місце проживання або на роботу, а також для тих, хто неодноразово публічно засуджував окупацію в ЗМІ.

На думку авторів законопроекту, такі обмеження необхідні для того, щоб артисти, які підтримують агресію Росії, не змогли отримувати доходи в Україні.

Після цього один з авторів проекту Микола Княжицький ("Народний фронт") накинувся з різкою критикою на своїх колег і заявив, що припиняє роботу в парламенті. "Я дуже прошу вас, у кого є хоча б частка честі і совісті, припинити брати участь у засіданнях цієї Верховної Ради. Я принаймні зроблю так", - заявив він.

Депутат звинуватив тих, хто не голосував за цей проект, у підтримці проросійської позиції й олігархів, які намагаються відстоювати свої інтереси "через таких попок, як цей Лещенко, який сидить гавкає, через таких негідників, як Червакова, яка з "Інтеру" не вилазить".

Нардеп Сергій Лещенко у відповідь звинуватив Княжицького у знищенні "єдиного опозиційного телеканалу часів Януковича" і назвав його засланим агентом, який відстоює ворожі для України інтереси.

Депутат Ольга Червакова натомість сказала, що це рейдерський закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram