ГоловнаКультура

Рада скасувала авторське право на об'єкти карикатур

При цьому потрібно вказувати ім'я автора і джерело запозичення.

Рада скасувала авторське право на об'єкти карикатур
Архив
Фото: Макс Левин

Верховна Рада дозволила використання літературних, художніх і музичних творів для створення на їхній основі пародій, попурі або карикатур без згоди автора, але із зазначенням його імені і джерела запозичення.

За прийняття в цілому законопроекту №3586 проголосували 227 депутатів при мінімально необхідних 226.

Без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов'язковим зазначенням імені автора і джерела запозичення законом дозволено використання літературних, художніх, музичних та інших творів для створення на їхній основі іншого твору в жанрі літературної, музичної чи іншої пародії, попурі або карикатури, а також для використання такої пародії, попурі або карикатури.

Карикатура визначена як твір образотворчого мистецтва, що є творчою переробкою іншого правомірно оприлюдненого твору, в тому числі персонажа твору або імені персонажа твору, який за своїм змістом має комічний, сатиричний характер або скерований на висміювання певних осіб або подій.

Пародія визначена в законі як твір, що є творчою переробкою іншого правомірно оприлюдненого твору або його частини і за своїм змістом має очевидний комічний, сатиричний характер або скерований на висміювання певних подій чи осіб.

Попурі, згідно з документом, це музичний чи інший твір, що є творчою обробкою уривків правомірно оприлюднених творів без шкоди їхній охороні і складається з декількох таких творів, що імітує творчий стиль інших авторів, виконавців або інших історичних епох.

Очікується, що прийняття законопроекту сприятиме реалізації програм державної політики в культурній сфері, підвищенню рівня захисту національної безпеки і зміцненню авторитету держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram