ГоловнаКультура

У Харкові відкрився форум культури Галичини

Мета форуму - познайомити мистецтво Сходу і Заходу України.

4 жовтня в харківському ЄрмиловЦентрі стартував культурний форум "ПогранКульт: ГаліціяКульт", в рамках якого в Харкові відбудеться більш як 80 подій в сфері сучасного мистецтва, літератури, кіно, театру і музики.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, форум стартував з відкриття виставки сучасного мистецтва в ЄрмиловЦентрі і концерту Харківського гітарного квартету.

На виставці в ЄрмиловЦентрі представлені художники Галичини - як сучасні, так і класики, твори яких послужили приводом для висловлювання про Галичину, її міфи і головні проблеми.

Загалом візуальна програма ГаліціяКульт включає в себе кілька виставок в різних локаціях Харкова, - галереї Come In (виставка Андрія Хіра "Забобони"), Харківському художньому музеї та галереї ім. Генріха Семирадського. У програмі три куратори - Оксана Баршинова (завідувач відділу мистецтва ХХ - початку XXI століття НХМУ), Наталія Космолінська (мистецтвознавець, заступник директора Палацу мистецтв у Львові) і Дмитро Голець (експерт аукціонного дому "Корнерс").

У рамках літературної програми ГаліціяКульта, куратором якої виступила поетеса Любов Якимчук, пройдуть читання, дискусії та презентації літератури Галичини. Зокрема, відбудеться дискусія про "станіславський феномен" за участю Юрія Андруховича, Тараса Прохаська та Володимира Єшкілєва, обговорення резиденції навколо будинку "Слово" (відомий будинок у Харкові, де жили письменники "Розстріляного Відродження" - прим.) і багато іншого.

Дискусійна програма запропонує лекції та обговорення актуальних питань, пов'язаних з регіоном Галичина - міфотворчості навколо цього регіону, його брендування і пошук ідентичності.

Театральну програму курирує драматург Наталія Ворожбит - в Харкові покажуть спектаклі "Мій дід копав. Мій батько копав. А я не буду" Агнешки Блонської та Рози Саркісян, "Осінь на Плутоні" Сашка Брами, моноспектакль "Лондон" Павла Ар'є і "Нація" Ростислава Держипольського.

У рамках музичної програми відбудеться п'ять подій. Найбільш значимі з них - концерт творів львівського композитора-додекафоніста Юзефа Кофлера в Малому залі Харківської спеціалізованої музичної школи і спільний концерт чеської групи The Plastic People of the Universe, заснованої в 1968 році під крилом Вацлава Гавела, і Молодіжного академічного симфонічного оркестру "Слобожанський" в старому цирку.

Кінопрограма представить українські класичні фільми, документальні картини і лекції про культуру Галичини.

Культурний форум "ПогранКульт: ГаліціяКульт" триватиме в Харкові до 18 жовтня. Детальний розклад подій можна подивитися на сайті форуму. Вхід на всі події безкоштовний.

Відзначимо, що в серпні в рамках ГаліціяКульта у Харкові відбулося 6 резиденцій, результати яких також представлять на форумі. Один з помітних результатів - мурали галицьких художників на стінах на території заводу "Турбоатом".

Нагадаємо, що організатори ПогранКульта, Dofa Fund, вже робили подібні форуми в Києві і Львові, тільки фокусом програми була культура не Галичини, а Донбасу. Надалі планується продовжити серію, познайомивши Галичину з культурою Слобожанщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram