ГоловнаКультура

Культурний форум "ГаліціяКульт" у Харкові оголосив дискусійну програму

Лекції та дискусії будуть присвячені міфологізації Галичини. 

Культурний форум "ГаліціяКульт" у Харкові оголосив дискусійну програму

У рамках культурного форуму "ПогранКульт: ГаліціяКульт", який відбудеться в Харкові з 4 по 18 жовтня, пройде дискусійна програма, у рамках якої відбудуться лекції та обговорення історії Галичини і міфів, які виникли навколо цього регіону.

Як повідомляють організатори, у програмі заплановано десять зустрічей з істориками, політологами, етнологами, лінгвістами та літературознавцями, які будуть говорити про реальну та уявну Галичині ХІХ-ХХ століть.

5 жовтня о 18:00 (Art-Area БК) пройде зустріч з істориком і фахівцем з політики пам'яті в сучасній Україні Василем Расевичем. Тема - "Що таке Галичина? Від міфу до бренду".

6 жовтня, 18:00 ("Студія 42") - історик літератури та професор Варшавського університету Ягода Вежейська розповість про ідеологічну географію Галичини між Сходом і Заходом.

9 жовтня, 16:00 ("Студія 42") - дискусія "Нові контексти старих ідей: про націоналізми в Україні та Європі". Учасники: історики і філософи зі Львова, Харкова і Києва - Олександр Зайцев, Михайло Мінаков, Василь Расевич, Сергій Наумов. Модератор - Володимир Склокін.

10 жовтня, 18:00 (Art-Area БК) - лекція літературознавця Ірини Старовойт на тему "Пам'ять, сліпота і прозріння: Галичина і її образи ХХ століття".

11 жовтня, 18:30 (Студія 42) - лекція лінгвіста Наталії Хобзей - "Слова з галицьких світів: про своє і запозичене, про давнє і сучасне".

12 жовтня, 18:30 (Студія 42) - лекція історика архітектури зі Львова Юлії Богданової та архітектора і куратора Євгенії Губкіної на тему "Модернізм Львова і Харкова: між "буржуазним" функціоналізмом і соціалістичним конструктивізмом".

13 жовтня, 18:30 (Студія 42) - лекція історика Ірини Склокіної "Створюючи" радянський Захід": післявоєнна радянізація Західної України і культурні кадри зі сходу".

14 жовтня, 18:00 (Art-Area БК) - лекція історика і дослідника культури пізнього соціалізму Богдана Шумиловича "Між радянським містом і галицьким селом: львівський рок 1980-х і його гібридна візія Галичини".

17 жовтня, 18:30 (Студія 42) - лекція етнолога з університету Лунда (Швеція) Елеонори Нарвселіус "Аромат пам'яті з присмаком ностальгії: сучасні тематичні ресторани і брендування Галичиною".

Куратором програми виступила Ірина Мацевко, історик, заступник директора Центру міської історії у Львові та керівниця проектів публічної історії.

Докладніше з дискусійною програмою ГаліціяКульта в Харкові можна ознайомитися на  сайті культурного форуму.

Крім того, на форумі пройдуть літературна, музично-театральна, візуальна та кінопрограми, основною темою яких буде познайомити два регіони України - Галичину і Слобожанщину.

Нагадаємо, що в минулі роки подібні форуми проводилися під егідою Донбасу - в Києві та Львові.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram