ГоловнаКультура

Гаазький суд вперше виніс вирок за знищення культурної спадщини

Малійський ісламіст отримав 9 років за руйнування пам'яток у Тімбукту.  

Гаазький суд вперше виніс вирок за знищення культурної спадщини
Ахмад аль-Махди аль-Факи
Фото: EPA/UPG

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі у вівторок засудив ісламіста з Малі до 9 років ув'язнення за знищення стародавніх святинь у Тімбукту.

Як повідомляєт BBC, представник угруповання "Ансар ад-Дін" Ахмад Махді очолював загін радикальних ісламістів, який влітку 2012 року зруйнував історичні будівлі дев'яти мавзолеїв і воріт мечетей в Тімбукту, стародавньому місті в центрі Малі. Ці пам'ятники стародавньої архітектури були внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Кримінальна справа є першою в МКС, яка стосується руйнувань культурних об'єктів. Ахмад аль-Махді аль-Факі визнав свою провину - теж уперше в історії МКС.

Міжнародний кримінальний суд є незалежним постійним судовим органом. Він був заснований  відповідно до Римського статуту, підписаного 17 липня 1998 року на конференції в столиці Італії. Його компетенція поширюється на злочини, вчинені після 1 липня 2002 року - дати набрання Римським статутом чинності. Юрисдикція Суду обмежена злочинами геноциду, злочинами проти людяності і воєнними злочинами. Такі злочини входять до компетенції Суду, якщо вони вчинені на території держави, яка є членом МКС або громадянами держав - учасниць Римського статуту.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram