ГоловнаКультура

Мережа книгарень "Є" заявила про припинення співпраці з видавництвом "Фоліо" (документ, оновлено)

Видавця звинуватили у втручанні в роботу магазинів і в тиску на співробітників.

Мережа книгарень "Є" заявила про припинення співпраці з видавництвом "Фоліо" (документ, оновлено)
Фото: www.5books.org

Мережа книгарень "Є" заявила, що припиняє співпрацю з найбільшим українським видавництвом "Фоліо".

Про це повідомила арт-директор мережі Анастасія Левкова у своєму фейсбуці і доклала скан листа видавцеві.

"Останнім часом поведінка власника видавництва Олександра Красовицького перейшла допустимі межі, - пише Левкова. - Тероризування працівників - і менеджерів офісу, і консультантів та адміністраторів у різних наших книжкових магазинах, моральний тиск, обзивання нецензурними словами, розлякування покупців, - ми змушені були відреагувати на це офіційно, тому що спроби вгамувати (з боку керівництва) були безрезультатними" .

При цьому арт-директор наголосила, що "Є" буде готова повернутися до співпраці з "Фоліо", якщо воно буде "супроводжуватися цивілізованою поведінкою".

Своєю чергою власник видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький у коментарі LB.ua заявив, що конфлікт пов'язаний з невиконанням книгарнями "Є" домовленостей. "Ми, як видавництво, дійсно маємо низку вимог до книгарень. Якщо ці вимоги не виконуються, тоді ми проводимо перевірки - я особисто можу це робити. Вимоги стосуються того, скільки книг виставляє у себе магазин і як він це робить", - пояснює він.

За словами видавця, конфлікт з мережею "Є" триває протягом останніх 5 тижнів - з моменту набуття чинності нових умов співпраці між магазином і видавництвом.

Представник книгарень "Є" Анастасія Левкова в коментарі LB.ua підтвердила, що умови справді нещодавно помінялися. "Ми беремо книги у видавництва і виставляємо їх на виставкових столах у магазинах, спираючись на читацький попит, - коментує вона. - Але в домовленостях між нами і видавництвами ніколи не йдеться про те, які книги ми виставляємо на столах - ці рішення залишаються за нами, і видавці не мають права говорити нам, як і які книжки нам виставляти".

Анастасія додала, що конфлікт із "Фоліо" виник через те, що видавництво висуває свої претензії нецивілізованим шляхом. "Запитайте в інших видавництв - ми вислуховуємо всі претензії, у нас гарна репутація, - говорить вона. - У випадку з "Фоліо" в підсумку з'ясування стосунків потерпають працівники "Є", яким погрожують, на яких тиснуть, з вживанням нецензурної лексики. Перед нами постав вибір: або наші співробітники, або "Фоліо".

Представниця книжкової мережі додала, що книги "Фоліо" не займають лідерських позицій за попитом серед читачів. "Добре купуються книги Куркова і Винничука, але ми не можемо заставити всі виставкові столи книгами "Фоліо", - додає Анастасія.

Фото: Facebook / Anastasia Levkova

Мережа книгарень "Є" - найбільша в Україні: 22 магазини в 11 містах України. Магазини просувають українську літературу, проводять презентації та тематичні дискусії.

"Фоліо" ж найбільше українське видавництво. Як повідомляють на офіційному сайті видавництва, за січень-жовтень 2015 року видано 222 найменування загальним накладом 423 тис. примірників. Як повідомляє Детектор медіа, у 2016 році "Фоліо" стало лідером у програмі фінансування "Українська книга", претендуючи на фінансування в розмірі 3,5 млн грн на 19 видавничих проектів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram