ГоловнаКультура

Львову повернуть картини, вкрадені півстоліття тому і виставлені на аукціоні

Портрети нареченої і зятя Богдана Хмельницького виставлять у Львівському історичному музеї.

Львову повернуть картини, вкрадені півстоліття тому і виставлені на аукціоні
Фото: prostir.museum

Наприкінці вересня Львівському історичному музею повернуть портрети Розанди і Тимоша Хмельницьких.

Як повідомляє Zaxid.net, власник картин спочатку намагався продати одну з них на аукціоні он-лайн, але пізніше зняв лот і передав обидві картини в СБУ Кіровоградської області.

Директор Львівського історичного музею Роман Чмелик підтвердив справжність картин. "Зараз їх передано Кіровоградському обласному художньому музею на тимчасове зберігання. Оскільки ця історія отримала широкий резонанс, нас попросили, щоб, поки тривають процедури передачі й оформлення, ці картини були виставлені для експонування в музеї. Приблизно через два тижні чекаємо на них у Львові", - додав він.

Картини, написані в XVII столітті, викрали з музею в 1960 році, після чого вони потрапили до власника, який виставив одну з них на аукціоні зі стартовою ціною 1 гривня. "Знахідка з горища" стала приводом для бурхливого обговорення, в результаті якого стало зрозуміло, що це - музейний експонат (на картині зберігся інвентарний номер, який потім звірили зі своїми записами в музеї).

Примітно, що на аукціон виставили тільки портрет Розанди, але виявилося, що в тієї ж людини зберігався і портрет Тимоша.

Нагадаємо, Україна передала посольству Нідерландів п'ять картин, які були вкрадені з голландського музею міста Хорн у ніч з 9 на 10 січня 2005 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram