ГоловнаКультура

У Національному музеї пройде виставка забороненої в СРСР української графіки

Проект є продовженням "Спецфонду", що досліджує витіснене українське мистецтво 1930-х.

У Національному музеї пройде виставка забороненої в СРСР української графіки
Алексей Кравцов, "Забойщик", 1929
Фото: НХМУ

19 серпня в Національному художньому музеї України пройде виставка "Спецфонд. Графіка", в рамках якої представлять графіку українських художників, засекречену наприкінці 1930-х років.

Як повідомляє прес-служба музею, на виставці покажуть роботи Михайла Жука, Георгія Нарбута, Бориса Крюкова, Миколи Рокицького, Василя Сильвестрова, Олексія Кравцова, Миколи Бутвіча, Святослава Гординського, Володимира Пурія.

Нова виставка - частина проекту НХМУ "Спецфонд", який запустили в 2015 році і представляв живописну частину мистецтва українських художників, яку було заборонено в Радянському Союзі.

Спецфонд виник у НХМУ в 1937-1939 роках. Тоді за наказом керівництва СРСР до засекреченої збірки зібрали роботи художників-авангардистів з усієї України. У цих роботах влада побачила "формалізм", "буржуазний націоналізм", "спотворення дійсності" й інші речі, які нібито могли становити загрозу "новому радянському суспільству".

Так у музей потрапили роботи Віктора Пальмова, Давида Бурлюка, Олександри Екстер, Олександра Богомазова, Еля Лисицького, Анатолія Петрицького і бойчукістів.

Інвентарна книга спецфонду в 1939 році налічувала 1747 позицій, серед яких - живопис, графіка, обкладинки книг, фотографії, скульптура, посуд, папки з музейними справами, плакати, хрести, ікони, книги, дипломи, листування і вирізки з газет. Доступ до цих збірок було відкрито для музейників і мистецтвознавців в останні десятиліття.

У 1987 році твори зі спецфонду почали переносити в основний фонд. Деякі з них уже виставлені: полотна Віктора Пальмова або Василя Седляра. Але є роботи, яких ніхто не бачив з 1930-х років.

У музеї відзначають, що виставкові проекти "Спецфонд" і "Спецфонд. Графіка" є етапами процесу реставрації і реабілітації українського мистецтва, яке штучно було викреслено з історії.

Виставка "Спецфонд. Графіка" триватиме до 28 серпня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram