ГоловнаКультура

Центр візуальної культури просить Мінкультури зберегти радянські пам'ятники

"Мистецтво радянської епохи вимагає нового, незаангажованого погляду", - вважають у Центрі.

Центр візуальної культури просить Мінкультури зберегти радянські пам'ятники
Фото: 061.ua

Колектив Центру візуальної культури написав лист-звернення до міністра культури Євгена Нищука з проханням почати діалог із приводу подальшої долі пам'ятників радянської епохи і запобігти їх знищенню.

Про це LB.ua повідомили в прес-службі Центру.

На думку представників Центру, монументальне мистецтво радянського періоду "є унікальним явищем української культури і містить у собі цілу низку новацій і відкриттів".

"Сьогодні мистецтво радянської епохи вимагає нового, незаангажованого погляду, вільного від колишнього ідеологічного навантаження, і відмінного від способу його трактування за радянських часів", - наголошено в повідомленні.

LB.ua наводить основні тези листа:

- Ці твори є історичними документами своєї епохи, знищуючи які, ми позбавляємо себе можливості адекватного всебічного вивчення минулого, без якого неможливим виявляється розуміння сьогодення і майбутнього.

- Твори мистецтва не можуть бути просто знищені, хоч би якою була мотивація. Щоб залишатися цивілізованим суспільством, нам необхідно працювати з проблематикою, пов'язаною з твором мистецтва, і виробляти сучасні адекватні рішення по ній, а не вдаватися до репресій щодо самого твору.

- В європейській та американській практиці такі інструменти політики пам'яті, як заборона і забуття, давно були визнані не тільки недієвими, а й небезпечними: адже вони ведуть не до продуктивної роботи пам'яті, а до повторної травматизації, невтішні результати якої стають очевидними тільки через кілька десятиліть.

Нагадаємо, Міністерство культури ініціювало створення музею тоталітаризму, в якому буде представлено демонтовані в рамках декомунізації пам'ятники радянської епохи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram