ГоловнаКультура

Порошенко підписав закон про квоти на українські пісні в радіоефірі

Кожна третя пісня на радіо буде українською мовою.

Порошенко підписав закон про квоти на українські пісні в радіоефірі
Фото: Предоставлено организаторами

Президент Петро Порошенко підписав закон, який зобов'язує радіостанції транслювати в ефірі не менш як 35% україномовних творів.

Про це повідомляє прес-служба Президента.

Відповідний закон Верховна Рада ухвалила 16 червня після довгих суперечок і нерезультативних голосувань.

Він передбачає, що радіоорганізації зобов'язані забезпечити частку пісень державною мовою не менш як 35% від загального часу звучання пісень протягом доби, а також у тимчасових проміжках з 7:00 до 14:00, з 15:00 до 22:00. Квота вводиться поступово: протягом першого року після набуття законом чинності квота повинна складати 25%, другого року - 30%, починаючи з третього року - 35%.

Право на знижену квоту в 25% отримали мовники, у яких не менш як 60% пісень за ліцензією звучить на мовах ЄС.

Також передбачається, що не менш як 60% добового обсягу ведення передач (новини, ранкові програми) повинні здійснюватися українською мовою. Ця квота також вводиться поступово: 50% в перший рік дії закону, 55% - у другий рік, а починаючи з третього - 60%.

Закон набуде чинності через чотири місяці після публікації.

Нагадаємо, відповідно до чинного закону "Про телебачення і радіомовлення", захист інтересів і національної телерадіопродукції гарантується нормою про те, що в загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менш як 50 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців. Цю норму зараз доповнили введенням 35% квоти на пісні українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram