ГоловнаКультура

У США помер відомий режисер Майкл Чіміно

За свою кар'єру Чіміно зняв 8 картин. Головна його робота - драма "Мисливець на оленів".

У США помер відомий режисер Майкл Чіміно
Майкл Чимино
Фото: Тьерри Фремо / Twitter

У США у віці 77 років помер відомий режисер Майкл Чіміно.

Про це повідомив директор Каннського кінофестивалю Тьєррі Фремо, повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Чіміно здобув репутацію одного з найбільш шанованих американських режисерів, хоча зняв зовсім небагато фільмів. Головна його робота, яка принесла йому славу і визнання, - кінодрама про війну у В'єтнамі "Мисливець на оленів" із Робертом Де Ніро і Крістофером Вокеном у головних ролях. Картина, яка вийшла в 1978 році, здобула відразу п'ять "Оскарів" - за режисуру, за найкращий фільм року, за найкращий монтаж, звук, а також Вокен - за найкращу роль другого плану.

Наступний фільм Майкла Чіміно "Ворота раю" повністю провалився в прокаті і фактично став причиною банкрутства кінокомпанії United Artists. У початковій версії картина йшла п'ять годин, але продюсери наполягли на скороченні фільму майже вдвічі. Через багато років кінокритики переглянули своє ставлення до цього фільму - тепер його вважають одним із шедеврів Чіміно.

Пізніше Чіміно зняв два фільми за участю Міка Рурка - "Рік дракона" і "Годинник відчаю", а також екранізував роман Маріо Пьюзо "Сицилієц" з Крістофером Ламбертом у головній ролі.

Останній повнометражний фільм режисера, який вийшов у 1996 році, - "Ловець сонця" з Вуді Харрельсоном отримав номінацію на "Золоту пальмову гілку" в Каннах, але в широкий прокат так і не потрапив.

Нагадаємо, картина Чіміно "Мисливець на оленів" принесла першу номінацію на "Оскар" популярній актрисі Меріл Стріп. Це була одна з перших її драматичних ролей. Усього вона отримала 19 номінацій на "Оскар".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram