ГоловнаКультура

У музеї Ханенків відкрилася виставка знайдених в Україні картин з музею Верони

Експозиція триватиме до передачі полотен Італії

У музеї Ханенків відкрилася виставка знайдених в Україні картин з музею Верони
Фото: president.gov.ua

У понеділок, 13 червня, в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варари Ханенків (Терещенківська вулиця, 15) відкрилася виставка "Врятовані скарби Італії".

До неї увійшли 17 картин, які викрали у листопаді 2015 року з Міського музею Кастельвеккьо в італійській Вероні, а у травні 2016 року - знайшли в Одеській області. Тут представлено твори Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Андреа Мантеньї, Джованні Карото, Джованні Белліні.

Участь у відкритті виставки взяв президент України Петро Порошенко і мер Верони Флавіо Тозі. Порошенко у своїй промові відзначив роботу правоохоронних органів, завдяки якій картини вдалося знайти і забрати у викрадачів. "Ця виставка є символом унікальної співпраці наших правоохоронних органів. І я б хотів окремо відзначити прикордонників, співробітників Військової прокуратури, Генеральної прокуратури, Міністерства культури", - заявив глава держави.

Загальна вартість цієї колекції відповідно з документами, наданими прикордонною службою та військовою прокуратурою, на сьогодні перевищує 16 млн євро.

Картини виставлять у київському музеї до завершення формальностей перед передачею їх до музею Верони. Їх відправлять до Італії після завершення експертизи на автентичність. Ця процедура також слід визначити, чи є на полотнах якісь пошкодження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram