ГоловнаКультура

"Євробачення" залишило перемогу за Україною

Петицію 300 тисяч осіб із проханням переглянути результати конкурсу відхилено.

"Євробачення" залишило перемогу за Україною
Фото: EPA/UPG

Європейський мовний союз (організатор конкурсу "Євробачення") у відповіді на петицію з вимогою переглянути підсумки змагання повідомив, що Україна "є і залишиться переможцем" Євробачення-2016".

Відповідь авторам петиції про перегляд результатів "Євробачення", де перемогла українська співачка Джамала, опублікована на офіційній сторінці конкурсу в Facebook.

"Євробачення" - це конкурс. У ньому може бути тільки один переможець. Ми розуміємо, що не всі згодні з підсумками конкурсу "Євробачення" цього року, проте в змаганні, де результати визначаються на підставі суб'єктивної і часто дуже індивідуальної думки, завжди знайдуться люди, які будуть не згодні", - йдеться в повідомленні.

Відео, в якому повідомляють про те, що підсумки "Євробачення" не переглядатимуть, з'явилося також на офіційній сторінці Європейського мовного союзу.

У повідомленні на сторінці "Євробачення" вказано, що результати конкурсу залишаться чинними відповідно до правил, які були відомі всім учасникам Європейського мовного союзу, виконавцям і шанувальникам.

"Україна є і залишиться переможцем "Євробачення" в 2016 році. Згодні ви з цим чи ні, ми закликаємо всіх, хто підписав петицію, вітати результат, відповідно до правил, і продовжити конструктивний діалог щодо шляхів подальшого зміцнення і поліпшення "Євробачення", - зазначено у відповіді авторам петиції.

У заяві також наголошено, що переможця конкурсу визначали професіонали музичної індустрії і глядачі, чиї голоси позначилися на результатах однаково. "Представниця України Джамала перемогла завдяки широкій підтримці як з боку журі, так і з боку глядачів", - ідеться в повідомленні.

Перемогу у фіналі "Євробачення", який відбувся в Стокгольмі 14 травня, здобула виконавиця з України Джамала з піснею "1944" про депортацію кримських татар. На другому місці опинилася співачка з Австралії Дамі Ім. Переможець глядацького голосування Сергій Лазарєв опинився третім. Данське журі конкурсу вже після його завершення зізналося, що помилково присудило Джамалі 12 балів, які були призначені Дамі Ім. Однак навіть у разі, якби цього не сталося, українська співачка здобула б перемогу.

Пізніше на сайті Change.org було опубліковано петицію про перегляд результатів конкурсу. Автором петиції став житель Єревану Артур Ованесян. До вечора 17 травня свої підписи під зверненням поставили більш ніж 300 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram