ГоловнаКультура

Як проходить Львівський місяць у європейській столиці культури-2016 (фотохроніка, доповнено)

До кінця квітня Львів буде знайомити жителів Вроцлава з українською культурою

1 квітня в польському Вроцлаві стартував Львівський місяць у рамках програми "Європейська столиця культури - 2016".

Протягом місяця, між католицькою і православною Пасхою, в центрі міста будуть проходити концерти українських виконавців, презентації українських книг, кінопокази та дискусії про Вроцлав і Львів.

LB.ua стежить за найбільшою подією у сфері української культурної дипломатії цього року і пропонує фотохроніку Львівського місяця, яку будемо доповнювати протягом місяця.

1 квітня

Відкриття Львівського місяця на експозиції "Український зріз: переТВОРЕННЯ", куратором якої виступив Влодко Кауфман. Виставка розміщена на шести поверхах будівлі на вроцлавському Ринку - перші чотири поверхи віддано під "Зріз", а два верхні - під ретроспективу українського медіа-арту, куратором якої стали мистецтвознавець Яніна Пруденко і Андрій Лінік.

Музична програма стартувала з концерту "Гич оркестру".

2 квітня

У суботу стартувала кінопрограма Львівського місяця. Першим з 20 відібраних фільмів показали дебют Олега Сенцова "Гамер" (2011). Показу передувало звернення президента Польської кіноакадемії Даріуша Яблонського. Він закликав глядачів фільму й інших відвідувачів подій Львівського місяця пожертвувати гроші на підтримку сім'ї Олега, котрий перебуває зараз у Якутській колонії.

Дещиця на виставці українського медіа-арту
Фото: LB.ua
Дещиця на виставці українського медіа-арту

3 квітня

У кнайпі "Проза", яку спеціально до Львівського місяця перейменували на "Під клепсидрою", відбулася презентація збірника "Листи з України", куди увійшли вірші 56 українських поетів. Вірші опубліковано у двох варіантах - мовою оригіналу (українською або російською) та польською. Роботу польських перекладачів координував Богдан Задура - поет, прозаїк, перекладач і літературний критик.

Видання антології поширюється безкоштовно, але організатори Львівського місяця також пропонують жертвувати кошти на підтримку сім'ї Олега Сенцова.

10 квітня

У львівському клубі "Під клепсидрою" представили літературно-музичну виставу "Антонич удома" за участю Уляни Горбачевської, Юрія Андруховича, Марка Токара й інших. Спектакль базований на віршах Богдана-Ігоря Антонича та Юрія Андруховича.

14 квітня

У рамках виставки "Український зріз" пройшли перформанси українських художників Ані Зур, Влодка Кауфмана, Василя Адреховського, Петра Ряски і Антона Саєнка.

21 квітня

Перформанс Алевтини Кахідзе.

22 квітня

Ніч української музики і поезії у львівському клубі "Під клепсидрою".

Проект "2014" Мар'яни Садовської і Марка Токара. За вокал відповідали Садовська і тріо "Курбаси", на контрабасах - Марк Токар, Артем Каменков і Роман Хранюк. "2014" - музичний проект, інспірований поезією Любові Якимчук і Сергія Жадана.

Ще один концерт - цього разу від музикантів гурту "Перкалаба": новий проект ҐоҐоДзИ ҐаНсКі.

24 квітня

Концерт альтернативного мультиінструментального гурту з Тернополя Tik Tu.

Проект "Весна" за участю Мар'яни Садовської і Кристіана Томе.

25 квітня

Концерт фрик-кабаре Dakh Daughters.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram