ГоловнаКультура

Киянам пропонують зазирнути "під саркофаг" ЧАЕС

Виставка триватиме 5 днів

Киянам пропонують зазирнути "під саркофаг" ЧАЕС
Фото: facebook.com

24 квітня у Києві до річниці Чорнобильської аварії відкриється документальний художній проект "Під саркофагом".

Документальна інсталяція розташується на Європейській площі в підземному переході між Українським домом та Національною філармонією. Відкриття заплановано на 14:00.

В анотації до виставки сказано, що проект показує наслідки використання "мирного" атома в умовах тоталітаризму. А місце проведення організаторами - Інститутом національної пам'яті, Архівом Служби безпеки та Центром вивчення визвольного руху - вибрано неспроста.

"Підземний перехід - місце, яке дозволяє відчути ефект перебування в замкнутому просторі зони ураження або ширше - закритого від світу СРСР", - пояснюють організатори. Вони закликають подивитися на катастрофу ширше, ніж просто на техногенну аварію.

Історик Володимир В'ятрович переконаний, що катастрофи на ЧАЕС не вдалося б уникнути в будь-якому разі. І причини цього не техногенні, хоча до 26 квітня (коли стався вибух на АЕС - ред.) сталося 5 аварій, 29 аварійних установок, 63 випадки відмови обладнання, - причини у системі управління країною.

"Це була аварія цілої тоталітарної системи. Проект "Під саркофагом" показує паралелі між мутаціями живого організму внаслідок радіації і мутаціями суспільства внаслідок "совка", який ми досі переживаємо", - кажуть автори виставки.

Інсталяція працюватиме щоденно з 25 по 29 квітня.

28 квітня відбудеться лекція історика Володимира В'ятровича "Катастрофа імені Леніна: Чорнобиль у документах КДБ".

Автори проекту: Володимир В'ятрович, Ольга Сало, Ярина Ясиневич.

Докладніше прочитати про захід можна на сторінці у Facebook.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram