ГоловнаКультура

Написану 400 років тому картину Караваджо знайшли на горищі у Франції

Одну з двох версій "Юдіф. Усікновення Олоферна" випадково виявили через протікання стелі

Написану близько 400 років тому картину італійського художника Мікеланджело Караваджо, можливо, знайшли на горищі будинку у Франції.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на ABC News.

Фото: EPA/UPG

Французькі мистецтвознавці повідомили, що давно втрачений шедевр виявлено на горищі будинку в Тулузі, на південному заході Франції. Картину знайшли випадково - власник будинку, бажаючи зрозуміти, звідки крапає вода, піднявся на горище, де ніколи раніше не був. Там він і побачив стару картину, на якій була зображена біблійна сцена: іудейська вдова Юдіф обезголовлює ассирійського полководця Олоферна.

На думку експертів, знахідка може датуватися 1600 роком і належати пензлю Караваджо.

Італійський живописець написав дві версії "Юдіф. Усікновення Олоферна" за мотивами старозавітної "Книги Юдиф". Одна з них виставлена в Національній галереї античного мистецтва в Римі, інша зникла через приблизно 100 років після того, як була написана.

Французький мистецтвознавець Ерік Туркуїн, який реставрували першу версію, зазначив, що стан знахідки відмінний, особливо з огляду на умови, в яких вона перебувала. За його припущенням, про картину просто забули. Як розповіли господарі будинку, їхні предки оселилися в ньому в середині 19 століття.

Мистецтвознавці оцінили знайдену картину в 120 млн євро (близько $135 млн).

Експерти все ще мають сумніви з приводу авторства роботи, але той факт, що вони оприлюднили цю інформацію, каже, що сумніви невеликі, зазначає видання The Local.

Нагадаємо, влітку 2012 року в Італії знайшли 100 невідомих картин Караваджо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram