ГоловнаКультура

Голова Нацради дорікнув Мінкульту цензурою

Кириленку вказали, що механічно забороняти фільми неправильно

Голова Нацради дорікнув Мінкульту цензурою
Юрий Артеменко

Голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко вважає, що Мінкультури має оприлюднити критерії до формування переліку  осіб, які створюють загрозу національній безпеці..

Таким чином він відреагував на публічну суперечку голови СБУ Василя Грицака і міністра культури В'ячеслава Кириленка з приводу заборони на показ російського і радянського кіно, в якому грають актори з "чорного списку".

Артеменко став на сторону Грицака.

"Повністю погоджуюся з думкою глави Служби безпеки. Дії Міністерства культури в процесі формування переліку осіб, а потім автоматична заборона демонстрування і розповсюдження фільмів не тільки дискредитують роботу державних органів у суспільстві, а й завдають шкоди іміджу України на міжнародному рівні. Свідомо чи несвідомо Міністерство культури штучно створює систему цензури", - написав він у листі до Кириленка.

Артеменко підкреслює, що механічний підхід Мінкульту ставить під заборону такі фільми, як "Польоти уві сні і наяву", "Москва сльозам не вірить", "Іронія долі, або З легкою парою", "Афоня", "Гараж", "Анна Кареніна" і навіть оскароносну голлівудську стрічку "Життя Пі". "Усе через те, що епізодичну роль у цих фільмах зіграли особи, яким заборонено в'їзд на територію України. Було б так смішно, якби не було так сумно", - написав Артеменко.

Він вважає, що таким чином Мінкультури позбавляє українського глядача якісних фільмів, що позначиться на культурному та інтелектуальному потенціалі громадян.

Тому голова Нацради закликав терміново визначити і оприлюднити критерії і відповідно до них переглянути існуючий перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Нагадаємо, що зараз у переліку є 83 людини.

Мінкульт почав публікувати імена артистів, які створюють загрозу безпеці України, у серпні 2015 року. У першу редакцію увійшли 14 артистів. У жовтні його збільшили до 40 імен, а в грудні - до 83.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram