ГоловнаКультура
Спецтема
100 лет Иегуди Менухину

В Україні відзначать сторіччя з дня народження відомого скрипаля Ієгуді Менухіна

Концерти, присвячені музиці, пройдуть у Києві, Львові та в Одесі

В Україні відзначать сторіччя з дня народження відомого скрипаля Ієгуді Менухіна
Иегуди Менухин

15, 18 та 22 квітня в Одесі, Львові та Києві відзначать сторіччя з дня народження одного з найвидатніших музикантів ХХ століття, скрипаля Ієгуді Менухіна.

Як повідомляють організатори, події, присвячені 100-річчю музиканта, пройдуть у різних країнах світу - в Україні, Великобританії, США, Монако.

У день сторіччя Менухіна, 22 квітня, в Києві, в Національній філармонії України відбудеться концерт за участю українських музикантів і зустріч із режисером фільму про Менухіна Бруно Монсенжоном.

Програма концертів в Україні включає твори, які любив і часто грав Ієгуді Менухін.

Зокрема: у Львові зіграють "Каприсси" Паганіні в оркестровці Мирослава Скорика, а в Києві - "Чакону" Баха в оркестровці Натана Рахліна.

Диригувати на київському концерті будуть Роман Кофман і Дмитро Ситковецький, у Львові - Мирослав Скорик, а в Одесі - Вікторія Жадько.

Ієгуді Менухін (1916 - 1999) - видатний скрипаль і громадський діяч. Під час Другої світової війни зіграв більш ніж 500 концертів для збройних сил союзників, а після війни брав участь у благодійних концертах на підтримку Червоного Хреста, жертв Голокосту і так далі. Заснував декілька шкіл свого імені - одну у Великобританії, ще одну - у Швейцарії, де навчалися талановиті музиканти з усього світу.

Мати Менухіна, за походженням з караїмів, народилася в Ялті. На честь цього міста батьки Ієгуді назвали одну з його сестер. Батько народився в Гомелі. Після війни музикант кілька разів приїжджав у Радянський Союз і в один із візитів відвідував Київ. Кілька українських музикантів училися в його школах - наприклад Дмитро Суховієнко.

LB.ua виступає інформаційним партнером концертів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram