ГоловнаКультура

Київський річковий вокзал внесуть до Держреєстру пам'яток архітектури

Оновлений будинок можуть відкрити вже у травні цього року

Київський річковий вокзал внесуть до Держреєстру пам'яток архітектури
Фото: otdohnu.org.ua

Експертна комісія Міністерства культури внесе будівлю Київського річкового вокзалу до Державного реєстру нерухомих пам'яток як пам'ятку архітектури, містобудування та монументального мистецтва місцевого значення.

Про це повідомили в Мінкультури, передає "Радіо Свобода".

Наразі протокол засідання Комісії затверджують, а також готують відповідні документи для внесення будівлі в держреєстр.

Після надання будівлі статусу пам'ятки, будь-які дії з нею будуть регулюватимуться спеціальним законом, який може ускладнити реалізацію планів нових власників будівлі - Михайла Бродського і Нестора Шуфрича, які планують зробити з будівлі ресторанну галерею з нічними клубами і басейном.

Представник керівництва Київського річкового вокзалу Андрій Вавриш анонсував відкриття оновленого Київського річкового вокзалу вже у травні цього року. Водночас у Мінкульті зазначили, що процес внесення будівлі у Держреєстр може зайняти близько двох-трьох місяців.

"Якщо будівлі буде надано статус національної або місцевої визначної пам'ятки, то не можна буде проводити її реконструкцію - тільки реставрацію, консервацію або ремонт", - пояснила головний спеціаліст відділу охорони нерухомої культурної спадщини Міністерства культури Орислава Нагорнюк.

Вона також підкреслила, що ресторани у приміщенні річкового вокзалу можна буде облаштувати тільки за умови пристосування приміщення без перепланування.

Нагадаємо, у січні активісти з фонду "Ізоляція" закликали Мінкультури внести будівлю Річкового вокзалу у Києві у Нацреєстр пам'яток монументального мистецтва національного значення. Активісти відзначали, що є ризик руйнування унікальних творів мистецтва у результаті реконструкції будівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram