ГоловнаКультура

Судові слухання про скіфське золото в Нідерландах призначено на 5 жовтня

До рішення суду експонати не передадуть ні Києву, ні Криму

Судові слухання про скіфське золото в Нідерландах призначено на 5 жовтня
Фото: EPA/UPG

В Окружному суді Амстердама 5 жовтня відбудуться усні слухання у справі про скіфське золото.

Про це пише "Укрінформ" з посиланням на посольство України в Нідерландах. "На сьогодні відомо, що усні слухання в суді, під час яких адвокати усіх сторін будуть запрошені до суду для подання своїх аргументів і захисту своєї позиції, призначено на 5 жовтня 2016 року", - зазначили у диппредставництві.

Нагадаємо, в лютому 2014 року колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Музеї Пірсона. Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких знаходиться в Києві, а чотири в Криму. Серед 500 експонатів виставки - артефакти зі скіфського золота, церемонійний шолом, коштовні камені і мечі стародавніх греків та скіфів.

Нідерландська сторона відмовилася повертати експонати у кримські музеї, мотивуючи відмову тим, що брала їх від України. Згодом музей заявив, що до рішення суду не буде передавати скіфське золото ні Києву, ні Криму. У квітні 2015 року Окружний суд Амстердама визнав Україну однією зі сторін в цьому розгляді і зобов'язав її дати письмову відповідь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram