ГоловнаСвіт

У Німеччині вибухнув скандал навколо пропозиції політика стріляти у нелегалів

Німецькі силовики заявили, що не стрілятимуть у людей

У Німеччині вибухнув скандал навколо пропозиції політика стріляти у нелегалів
Фрауке Петри
Фото: EPA/UPG

Поліція Німеччини у разі потреби мусить відкривати вогонь по мігрантах, які намагаються нелегально проникнути в країну.

З такою скандальною заявою виступила один з лідерів партії правих євроскептиків "Альтернатива для Німеччини" Фрауке Петрі (Frauke Petry), інформує Die Zeit.

На думку Петрі, правоохоронці мусять зупинити потік переселенців, які намагаються проникнути в ФРН з Австрії. У таких ситуаціях, на її думку, застосування зброї необхідне. "Я не хочу, щоб це відбувалося, але (...) це крайній захід. У надзвичайних ситуаціях на кордоні правоохоронцям необхідно використовувати зброю. Про це йдеться в законі", - заявила Петрі.

Багато німецьких політиків і представників правоохоронних органів засудили заяву Петрі, повідомляє Heute. Так, профспілка поліції ФРН заявила, що співробітники правоохоронних органів не стрілятимуть у людей. Як повідомляє агентство Рейтер, міністерство внутрішніх справ Німеччини також відхилило пропозицію політика.

"Само собою, жоден німецький поліцейський не використовуватиме вогнепальну зброю проти людей, які шукають захисту в Німеччині, - сказав прес-секретар МВС Йоханнес Дімрот (Johannes Dimroth). - І, само собою, застосування вогнепальної зброї проти людей, щоб зупинити незаконний перетин кордону є незаконним".

У свою чергу, віце-канцлер ФРН Зігмар Габріель заявив, що Федеральній службі захисту конституції (BfV) ФРН слід стежити за діяльністю "Альтернативи для Німеччини".

Прес-секретар Меркель Штеффен Зайберт зазначив, що такими заявами "Альтернатива для Німеччини" "дискваліфікувала себе".

30 січня канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла повернути мігрантів на батьківщину після того, як там закінчаться військові конфлікти.

Міграційна криза, що вибухнула в Європі у 2015 році, найбільш помітно вдарила по Німеччині. Згідно з офіційним прогнозом, у ФРН у 2016 році буде зареєстровано близько 800 тис. біженців. За минулий рік на територію країн Євросоюзу прибули більш ніж мільйон мігрантів. Єврокомісія заявила, що нинішня міграційна криза є найбільшою у світі з часів Другої світової війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram