ГоловнаСвіт

Влада Окінави подали до суду на Японію через американську військову базу

Жителі Окінави виступають проти розміщення військових баз на їхньому острові

Влада Окінави подали до суду на Японію через американську військову базу
Американская военная база в префектуре Окинава, Япония
Фото: EPA/UPG

Влада японської префектури Окінава подала до суд на уряд Японії через перенесення американської військової бази Футемма.

Про це повідомляє Daily Mail.

На початку цього тижня губернатор Окінави Такеши Онага (Takeshi Onaga) відкликав дозвіл на проведення бурових і будівельних робіт у цій префектурі, виданий раніше його попередником у 2013 році. "Я вживу всіх можливих заходів, щоб не допустити будівництво бази", - пояснив він.

Тим часом, уряд звернувся до суду з вимогою визнати незаконними дії Онаги і відновити роботи. У результаті влада Окінави подали зустрічний позов. Таким чином, в Японії виникла ситуація двох паралельних позовів одного з регіонів країни і держави.

Базу Футемма, розташовану поруч із житловими будинками, за угодою 2006 року, між Японією і США вирішили перенести до менш населеного району на острові Окінава. Проте ні жителі, ні губернатор не підтримують цю ідею, виступаючи проти розміщення американських військових на острові. 74% військових баз США, розміщених у Японії, припадають на Окінаву.

На початку червня суд Японії зобов'язав уряд виплатити 754 млн єн ($6,1 млн) жителям префектури, які проживають біля авіабази Футемма в районі міста Гінован. Понад 2,2 тис. японців подали позови, у яких йшлося, що через сильний шум мешканці будинків, розташованих поруч з авіабазою, страждають від стресу і безсоння. Крім того, за словами японців, вони бояться авіакатастроф.

Нагадаємо, у 2013 році повідомлялося, що Японія побудує для ВПС США острів зі сміття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram