ГоловнаКультура

Орендар Гостинного двору погодився законсервувати будівлю

"Укрреставрація" повинна провести роботи до кінця року.

Орендар Гостинного двору погодився законсервувати будівлю
Фото: kiev.segodnya.ua

Будівлю Гостинного двору, яка перебуває в оренді в "Укрреставрації", повинні законсервувати до кінця місяця.

Це випливає з відповіді мера Києва Віталія Кличка на депутатський запит Ігоря Луценка.

Як наголошено в документі, директор "Укрреставрації" Ігор Клочко на засіданні робочої групи зі збереження культурної спадщини Києва повідомив, що науково-проектна документація на консервацію будівлі Гостинного двору допрацьовується і в стислі терміни буде надана Департаменту культури КМДА. Коли саме відбулося засідання робочої групи, не вказано.

При цьому у відповіді Кличка вказано, що першорядні роботи з консервації Гостинного двору "Укрреставрація" повинна виконати до кінця грудня.

Нагадаємо, що 2011 року в Гостинному дворі спалахнув потужний протест за збереження будівлі, який тривав понад 10 місяців. Активісти утворили сквот усередині будівлі, проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість. Через місяці активної діяльності їх побили і вигнали, але активісти через суди добилися заборони на будівництво.

Зараз міська влада не може за рахунок бюджету відремонтувати будівлю, а забудовник не покидає надію повернути собі право перебудувати будівлю і зробити в ній торговий центр, не вживає жодних заходів для консервації об'єкта, в якому вже відбуваються незворотні зміни. Не так давно громадськість в особі ГО "Андріївсько-Пейзажна ініціатива" акумулювала свій ресурс для проведення консервації, зібрала необхідні фінансові кошти і матеріали, проте на об'єкт їх не допустили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram