ГоловнаКультура

Кириленко: "Я дуже незручний для забудовників центру Києва від різних політичних сил"

Міністр заявив, що з прийняттям нового законодавства забудовувати буферні зони заповідників буде неможливо

Кириленко: "Я дуже незручний для забудовників центру Києва від різних політичних сил"
Фото: 24tv.ua

Міністр культури В'ячеслав Кириленко вважає, що одна з головних причин критики на його адресу - нове законодавство у сфері охорони пам'яток, яке він готує.

Про це він заявив в інтерв'ю Соні Кошкіній: "Адже це головна годівниця в Міністерстві культури завжди була: дозволи, погодження, забудова в історичних ареалах".

Кириленко зазначив, що початком боротьби з будівлями стало призначення на посаду директора Національного заповідника "Софія Київська" Нелі Куковальської. "Колишнє керівництво погоджувало всі забудови в буферній зоні об'єкта, який перебуває під захистом ЮНЕСКО", - додав він.

Міністр культури заявив, що за рік своєї роботи він не затвердив жодного дозволу або погодження на будівництво в буферних зонах заповідників, які порушують законодавство або встановлені Київрадою обмеження. "Усі, хто приходив з проханням "погодьте нам ще раз додатково те, що було погоджено під час злочинної влади", отримали відмову. Я публічно заявив: "Будете далі ходити - всі ваші справи і проекти будемо виставляти на огляд громадськості", - заявив Кириленко.

Він також додав, що є "дуже незручним" міністром для забудовників Києва від різних політичних сил. "Вони сподіваються, що уряд зміниться, переформатується, все якось само собою розсмокчеться, ніякої нової редакції Закону про охорону пам'яток спадщини не буде", - каже міністр.

Згідно з новим законодавством, на будівництво на об'єктах ЮНЕСКО "впроваджують драконівські обмеження". Йдеться насамперед про центр Києва, Львова, Чернівців. Міністр додав, що число об'єктів, де забудову буде обмежено, збільшуватиметься.

Що стосується неісторичних частин міста, то їх чекає децентралізація. "Міськради краще від Міністерства культури знають, де можна розміщувати рекламу, де не можна, де копати, де не копати, в якому стані пам'ятка архітектури тощо", - вважає Кириленко.

За словами міністра, новий закон повністю змінює систему регулювання пам'яткоохоронної діяльності. "Я тісно взаємодію з Державною регуляторною службою, дерегуляцію ми проведемо дуже швидко", - додає він.

Нагадаємо, що новий закон, який стосується охорони пам'яток культурної та історичної спадщини, давно вже розробляють у Міністерстві культури. Кириленко також запросив до розробки громадськість - зокрема, групу РПР-Культура, але, за його ж словами, співпраця з групою не склалася.

Нагадаємо також, що відразу після проведення другого туру виборів мера Києва в місті відновили два скандальні будівництва, одне з яких - у буферній зоні "Софії Київської".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram