ГоловнаКультура

Мінкульт запідозрив зникнення історичних коштовностей з музею

Музей у свою чергу заявив про загрозу збереженню своєї колекції

Мінкульт запідозрив зникнення історичних коштовностей з музею
Экспонат Музея исторических драгоценностей
Фото: http://miku.org.ua/

Довкола Музею історичних коштовностей України, який зберігає експонати з коштовних металів і каменів, вибухнув скандал.

Колектив музею у відкритому зверненні заявив, що міністр культури В'ячеслав Кириленко ліквідував статус музею як філії Національного музею історії України. У зверненні підкреслюється, що внаслідок цього колекція Музею історичних коштовностей України припинить існування. На підтримку колективу музею виступив і глава українського комітету Міжнародної ради музеїв.

У відповідь Міністерство культури на своєму сайті заявило, що статус Музею історичних коштовностей України під час реорганізації не змінювався і загрози збереженню його колекції немає.

При цьому Мінкульт натякнув, що частина колекції могла бути розкрадена.

"Колекція, яка зберігається у філії, є частиною колекції Національного музею історії України, і за її збереження відповідає генеральний директор і головний хранитель музею. НМІУ, Міністерство культури України та інші уповноважені державні органи повинні мати повну інформацію про склад і стан колекції, яка знаходиться на збереженні і експонуванні у філії. Однак філія досі не надала інформації, передбаченої чинним законодавством, Національному музею історії України, який відповідає за збереження і облік колекції. При цьому у філії майже 20 років не було ревізій і перевірок фондової колекції", - сказано в повідомленні.

Мінкульт пообіцяв вжити всіх належних заходів для проведення повної звірки наявності музейних предметів, що знаходяться на зберіганні у філії "Музею історичних коштовностей України", із залученням фахівців та компетентних органів.

Нагадаємо, Музей історичних коштовностей України зберігає, зокрема, найбільшу у світі за чисельністю колекцію так званого "скіфського золота". Окрасою її є знаменита золота пектораль IV століття до нашої ери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram