ГоловнаКультура

Новий фільм Лозниці виходить у прокат

Стрічка складається з архівних кадрів, знятих у Ленінграді під час путчу 1991 року.

Новий фільм Лозниці виходить у прокат

Новий документальний фільм українського режисера Сергія Лозниці "Подія" виходить у прокат 5 листопада. Його показуватимуть у відреставрованому кінотеатрі "Жовтень" і "Кінопанорамі".

Стрічку Лозниці, в якій використано архівну хроніку, відзняли в Ленінграді під час путчу 1991 року, вперше її показали на Венеціанському МКФ цього року.

"Фільм складається з епізодів, розташованих у хронологічному порядку, що показують життя міста під час тих неспокійних літніх днів. Ми можемо спостерігати поступову зміну настрою людей: ми бачимо, як звичайне життя стає історією; обличчя людей, вихоплені з натовпу, засвідчують нерв часу, опису якого не знайти в підручниках історії чи записах політичних виступів. Можливо, в цих обличчях, з їхнім виразом розгубленості, невіри, рішучості, гніву, ми знайдемо відповідь на запитання - що сталося в Росії в серпні 1991 року і чому значення цієї події і далі спантеличує нас", - розповідає Лозниця.

Усього в його фільмографії вже 17 документальних картин, відзначених численними нагородами. Всесвітню популярність режисерові приніс фільм "Блокада" (2005), створений з архівної кінохроніки блокадного Ленінграда. Його попередня документальна робота "Майдан" (2014), що вийшла торік у широкий прокат, відображає хроніку Революції гідності в Україні. За словами режисера, "Майдан" і "Подія" утворюють дилогію.

Ігровий дебют Лозниці "Щастя моє" (2010) брав участь у головному конкурсі МКФ у Каннах. 2012 року друга ігрова картина Лозниці "В тумані" також була представлена в конкурсі Каннського фестивалю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram