ГоловнаКультура

На 45-й "Молодості" переміг ізраїльський фільм "Принцеса"

Кращим українським фільмом став "Віддаля" Катерини Горностай

Увечері 31 жовтня в театрі ім. Франка пройшла церемонія закриття 45-го міжнародного кінофестивалю "Молодість", на якій вручили призи кращим фільмам кіноогляду.

Так, гран-прі фестивалю, статуетку "Скіфського оленя" отримав фільм "Принцеса" Талі Шалома-Евера (Ізраїль).

Приз за кращий повнометражний фільм розділили між британським "Пікадеро" Бера Шеррока і гватемальським "Ішканулом" Хайро Бустаманте.

Кращим фільмом короткометражного конкурсу став "Мізинець" режисера Томаша Чихоня (Польща), а кращим студентським фільмом – "Дисципліна" режисера Кристофа М. Сабера (Чехія). Спеціальні дипломи отримали картини "Молочний брат" Ваграма Мхітаряна (Польща, Вірменія), "Де Смет" Віма Хеденса і Томаса Бертена (Нідерланди, Бельгія) і "Як я не став піаністом" Томмазо Пітти (Великобританія).

Приз за кращий фільм національного конкурсу отримала режисер Катерина Горностай за фільм "Віддаля". За сценарій відзначили картину "Віолончель" Олесі Моргунець-Ісаєнко, а за акторський ансамбль і за режисерську роботу з акторами – "Чоловічу роботу" Марини Степанської. Відзначимо, що фільми Горностай і Степанської вже були відзначені на Одеському кінофестивалі цього року – там "Чоловіча робота" була визнана кращою, а "Віддаля" відзначили за акторські роботи.

Приз конкурсу "Молодість - дітям", який присуджувало журі, вік учасників в якому коливався від 10 до 14 років, отримав фільм "Операція "Арктика" режисера Грете Бое-Вол (Норвегія), а спеціальний диплом отримав фільм "Життя в стилі Ніно" режисера Симона фон Дюссельдорпа (Нідерланди, Бельгія).

Екуменічне журі "Молодості" відзначило призом повний метр "Ішканул" і короткометражку "Наші загиблі герої" Стефана Ландовського (Франція). Жюрі FIPRESCI визнало кращим фільмом картину Бена Шерлока "Пікадеро".

Переможцем конкурсу фільмів на ЛГБТ-тематику "Сонячний зайчик" стала "Клятвена незаймана" Лаури Біспурі, а спеціальними дипломами відзначили "Історії нашого життя" Джима Чучу (Кенія, ПАР) і "Літо Сангайле" Аланте Кавала (Литва, Франція, Нідерланди).

Приз глядацьких симпатій пішов короткому метру "Як я не став піаністом".

Нагадаємо, фестиваль проходив з 24 жовтня, а 1 листопада - останній день показів на "Молодості". Окрім того, 2 і 4 листопада в кінотеатрі "Київ" відбудеться "Відлуння "Молодості", на якому покажуть найкращі картини фестивалю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram