ГоловнаКультура
Спецтема
Россия

У Тюмені скасували показ фільму "Катинь"

Показ фільму мав відбутись у рамках Днів польської культури

У Тюмені скасували показ фільму "Катинь"
Фото: via-midgard.info

У Тюмені під час проведення Днів польської культури скасували показ фільму польського режисера Анджея Вайди "Катинь" про події Катинського розстрілу.

Про це повідомляє ТАСС.

За словами президента Тюменського обласного центру польської культури і освіти "Лятарник" Сергія Філя, приводом стала "відсутність юридичних підстав для показу стрічки". Заступник голови комітету у справах національностей Тюменської області Владислав Чернов, у свою чергу, повідомив, що показ скасували через відсутність у фільму прокатного посвідчення.

"Фільм стояв у списку заходів Днів польської культури в Тюменській області. Програму було узгоджено, висіло багато афіш, але рішення про скасування нам озвучили за кілька годин до фактичного сеансу. Ми не хотіли перетворити перегляд фільму в матеріал для подальших оцінок, характеристик і категоричних формулювань. Йшлося про витвір мистецтва великого режисера", - сказав Філь, зазначивши, що раніше стрічку визнала об'єктивною російська історична спільнота.

Нагадаємо, в 1940 році в Катині під Смоленськом за наказом вищого керівництва СРСР розстріляли близько 22 тис. поляків. І тільки в 1990 році Радянський Союз визнав відповідальність НКВС за Катинську трагедію. У 2004 році розслідування трагедії було припинено у зв'язку зі смертю винних. В 2010 році Держдума Росії прийняла заяву "Про Катинську трагедію та її жертви", в якому стверджувалося, що масовий розстріл польських громадян був проведений згідно з прямою вказівкою Сталіна та інших радянських керівників і є злочином сталінського режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram