ГоловнаКультура

Нобелівську премію з літератури виграла уродженка Івано-Франківська

Білоруска Світлана Алексієвич обійшла Харукі Муракамі та Філіпа Рота.

Нобелівську премію з літератури виграла уродженка Івано-Франківська
Фото: EPA/UPG

Лауреатом Нобелівської премії з літератури 2015 року стала білоруська письменниця і публіцист Світлана Алексієвич, повідомив у четвер Нобелівський комітет.

Найвідомішими творами Алексієвич є "У війни нежіноче обличчя", "Час секонд-хенд: кінець червоної людини", "Чорнобильська молитва" і "Цинкові хлопчики".

Нагороду присудили "за багатоголосу творчість - пам'ятник стражданням і мужності у наш час".

Світлана Алексієвич - уродженка Івано-Франківська, де служив її батько. Народилася 1948 року. Після демобілізації батька сім'я переїхала в Білорусь. 1967 року стала студенткою факультету журналістики Білоруського державного університету в м. Мінську. Під час навчання кілька разів була лауреатом республіканських і всесоюзних конкурсів наукових студентських робіт. Працювала в районній газеті, згодом її взяли на роботу в республіканську "Сільську газету", редакція якої була в Мінську.

1983 року Алексієвич написала книгу "У війни не жіноче обличчя". 1985 р. ця книга вийшла майже одночасно в московському журналі "Октябрь", білоруському видавництві "Мастацкая лiтаратура", а потім у видавництвах "Советский писатель", у "Роман-газете" і і т.д. Згодом її багато разів перевидавали - загальний тираж сягнув 2 млн примірників. У 1989 р. вийшла нова книга С. Алексієвич "Цинкові хлопчики" про війну в Афганістані. 1993 року вийшли "Зачаровані смертю", 1997-го - "Чорнобильська молитва".

Остання наразі книга Алексієвич - "Час секонд-хенд" - вийшла 2013 року. У 2014-му вийшов український переклад у видавництві "Дух і літера". Авторка приїжджала до Києва на Книжковий Арсенал, щоб представити книгу.

Після анексії Криму Світлана Алексієвич виступила із засудженням політики Путіна щодо України в статті "Колективний Путін".

Конкурентами Алексієвич у боротьбі за премію були такі відомі письменники, як Харукі Муракамі та лауреат Пулітцерівської премії Філіп Рот.

Нагадаємо, минулого року лауреатом Нобелівської премії з літератури став французький письменник Патрік Модіано.

У Швеції вже визначили лауреатів Нобелівської премії з медицини, з фізики та хімії. Завтра оголосять лауреата Премії миру. У понеділок стане відомим лауреат Премії з економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram