ГоловнаКультура

Павло Гудімов: Мінкульт необхідно або реформувати, або розформувати

Куратор і власник "Я Галереї" вважає, що культура - по вуха в проблемах

Павло Гудімов: Мінкульт необхідно або реформувати, або розформувати
Фото: chernozem.info

Під час створення Фонду культурного розвитку необхідно врахувати варіанти реформування Міністерства культури України.

Таку думку висловив куратор і власник "Я Галереї" Павло Гудімов на обговоренні проекту закону про створення Фонду соціокультурного розвитку в Мистецькому Арсеналі, яке відбулося 2 вересня.

"Фонд, запропонований у цьому законопроекті, наразі дублює функції Мінкульту, - зазначив Гудімов, - отже, Фонд може замінити Мінкульт. Міністерство потрібно реформувати, або взагалі від нього відмовитися".

Крім того, куратор зазначив, що доречніше буде звузити сферу, на яку поширюватиметься робота Фонду, до однієї тільки культури. Автори законопроекту пропонують завантажити Фонд роботою у сфері освіти та спорту.

На думку Гудімова, проект повинен передбачати також залучення меценатських коштів у культуру. "Наші меценати, як правило, безкультурні", - упевнений він.

"Культура має нарешті перестати жебракувати, а нормально запрацювати. Фонд же повинен визначати пріоритети, що потрібно фінансувати передусім. Тому потрібно створити ефективну модель роботи фонду, яка враховувала б і децентралізацію в країні - бо левова частина культурних проектів зосереджена в Києві. В Україні - культурний дисбаланс", - продовжує Гудімов.

Куратор упевнений, що культура в Україні має стати маркером території і часу. Саме культура має шанс залишити слід в історії, тоді як політика цього зробити не в змозі.

Нагадаємо, 2 вересня в Мистецькому Арсеналі пройшло громадське обговорення законопроекту про створення Фонду соціокультурного розвитку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram