ГоловнаКультура

В Ірані вийшов на екрани фільм за $40 млн про пророка Мухаммеда

Режисер найдорожчої в історії Ірану кінострічки сподівається показати світу "правильний" образ ісламу

В Ірані вийшов на екрани фільм за $40 млн про пророка Мухаммеда
Маджид Маджиди
Фото: EPA/UPG

В Ірані вийшов на екрани найдорожчий фільм в історії кінематографа цієї країни - "Мухаммед: посланник божий" (Muhammad: The Messenger of God).

Про це повідомляє агентство AFP.

Картину знімали сім років. Її виробництво коштувало $40 млн (€36 млн). Фільм частково фінансувався державою.

За задумом режисера Маджида Маджиді (Majid Majidi), фільм тривалістю у 171 хвилину має стати першим у трилогії про життя пророка. Режисер сподівається показати "правильний" образ ісламу, який, за його словами, спотворюють екстремісти.

"На жаль, зараз іслам створює враження радикальної, фанатичної і жорстокої релігії, якою він не є", - сказав він у Монреалі, де відбулася міжнародна прем'єра фільму, через кілька годин після показу на батьківщині.

"Варварські акти тероризму, здійснювані терористичними групами під прикриттям ісламу, не пов'язані з ісламом", - сказав Маджиді, натякаючи на обезголовлення і знищення культурних цінностей бойовиками терористичного угруповання "Ісламська держава" у Сирії та Іраку.

"Іслам є релігією миру, дружби і любові, і я спробував показати це у фільмі", - підкреслив режисер.

Вже на стадії виробництва картину розкритикували суніти через те, що вона містить зображення пророка. На свій захист творці фільму сказали, що особи головного героя у фільмі не видно, проте представники престижного Університету Аль-Ахзарит у Каїрі як і раніше вимагають, щоб фільм зняли з показу.

Нагадаємо, у 2012 році на YouTube з'явився фільм американського виробництва "Невинність ісламу". У ньому розповідається альтернативна історія пророка Мухаммеда і висміюються мусульмани. Хоча фільм не виходив у широкий прокат, його подивилися радикальні ісламісти у низці арабських країн, що супроводжувалося нападами на дипмісії США у цих державах. Найгучніший скандал викликав напад групи ісламістів на американське консульство в одному з найбільших міст Лівії Бенгазі. Жертвами нападу стали чотири дипломати, серед яких посол США у Лівії Кріс Стівенс.

Згодом того ж року творця "Невинності мусульман", відомого під ім'ям Накула Бесслі Накула, засудили до року в'язниці за порушення правил умовно-дострокового звільнення. У 2013 році він вийшов на свободу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram