ГоловнаКультура

У культурі мають домінувати альтернативні джерела фінансування, - Кириленко

Міністр вважає, що культуру треба фінансувати через спецнадходження, а не коштом державного бюджету

У культурі мають домінувати альтернативні джерела фінансування, - Кириленко
Фото: Макс Требухов

Міністр культури В'ячеслав Кириленко розповів про своє бачення системи фінансування культури в Україні.

"Надалі ми маємо вийти на те, щоб альтернативні джерела фінансування домінували в культурі", - розповів він в інтерв'ю LB.ua.

Такий підхід Кириленко пояснив політикою уряду Арсенія Яценюка. "Політика уряду полягає в тому, що кожен повинен знаходити власні ресурси і завдяки ним фінансувати свою сферу, виходити на позитивний результат і успіх", - додав він.

При цьому міністр зазначив, що, відходячи від збільшення фінансування культури коштом загального фонду державного бюджету, держава має запропонувати альтернативні джерела.

"Як не крути, це будуть або спецзбори, або цільові надходження, або податкові преференції, - зазначає Кириленко. - Податкові преференції - це те, що повністю не збігається з політикою уряду, ми зараз від них відходимо. Але в культурі дещо збереглося - ще на рік продовжили податкові пільги в кінематографі і книговиданні".

Нагадаємо, що кінематограф, зокрема, пропонувалося фінансувати зі спеціальних зборів з кінодистриб'юторів, провайдерів і телеканалів. Після обговорень законопроекту, запропонованого нардепом Миколою Княжицьким, ініціативу про спецзбір відхилили. Натомість Мінкульт, Держкіно та представники кінематографічної громадськості розробили новий законопроект "Про підтримку національного кіно", в якому пропонується альтернативна модель фінансування українського кіно.

Зокрема, кошти на створення нових фільмів і телесеріалів (так само як і іншого культурного продукту) пропонується брати від національних лотерей і частини акцизів.

Міністр культури допустив, що після реформування системи фінансування культури можливе створення умовного Фонду культури (назва обговорюється), в якому засідала б комісія, що розподіляє кошти, які надходять на спецрахунок. При цьому оскільки кінематографісти є найбільш активною частиною культурної спільноти, що пропонує реформи, ймовірно, що для українського кіно створять окремий фонд. Про це Кириленко також заявив в інтерв'ю.

Він також додав, що у зв'язку з цим можливе реформування самого Міністерства культури. "Воно полягатиме в тому, що у віданні Мінкульту залишиться оновлена сфера охорони культурної спадщини, а художні креативні проекти будуть у віданні спеціально створеної структури", - заявив міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram