ГоловнаКультура

Мінкульт і Держкіно відмовилися від ідеї збору на підтримку українського кіно

Замість цього кіно фінансуватимуть коштом лотерей і залучатимуть зарубіжних інвесторів

Мінкульт і Держкіно відмовилися від ідеї збору на підтримку українського кіно
Фото: www.ukrkino.com.ua

У Києві представили нову концепцію розвитку української кіноіндустрії. 9 липня на кіностудії Film.ua представники Держкіно, Міністерства культури і професійної кіногромадськості презентували новий проект закону "Про державну підтримку кінематографії в Україні".

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Перед презентацією законопроекту міністр культури В'ячеслав Кириленко заявив, що уряд і Держкіно після обговорень із професіоналами вирішили відмовитися від ідеї введення збору на підтримку української кіноіндустрії. Нагадаємо, з такою ініціативою впроваджень польської (або французької) моделі раніше виступав народний депутат Микола Княжицький. Він також написав законопроект, згідно з яким фінансувати українське кіно держава мала коштом спеціального збору, який платили б кінодистриб'ютори, провайдери та телеканали. Законопроект неоднозначно сприйняла громадськість.

"Новий законопроект "Про державну підтримку кінематографії в Україні" напрацьований спільно з усіма найбільшими телекомпаніями України та такими компаніями, які мають або власні продакшн-студії, або беруть активну участь у сучасному кінопроцесі, - заявив В'ячеслав Кириленко. - Проект закону містить багато нових норм, які дозволять - у разі його підтримки урядом і парламентом - виходити на альтернативні джерела фінансування українського кіно".

Як нову модель підтримки українського кіно пропонується посилити бюджетне інвестування в кіноіндустрію з надходжень від лотерей, і частково від акцизів. При цьому в новому законопроекті пропонується підтримати як українських, так і іноземних кіновиробників шляхом повернення їм 25% вкладених продюсерами коштів і 10% від витрат на акторські гонорари. Передбачається, що таким чином вдасться залучити в Україну зарубіжних продюсерів, які зніматимуть тут кіно.

Приблизно за такою моделлю кіноіндустрія працює в Чехії та Угорщині, де рівень інвестицій у кінематограф зріс у кілька разів за останні роки.

Крім того, Кириленко анонсував збереження податкових стимулів для всіх етапів кіновиробництва - продакшн, постпродакшн, дистрибуція, дублювання/озвучування.

Міністр культури також заявив, що у перспективі в Україні можуть створити Державний фонд підтримки української кінематографії, який управлятиметься державою спільно з громадськістю. Також належить визначити поняття "національного фільму", який зможе претендувати на отримання фінансування від держави.

У міжнародній практиці існує поняття "культурного тесту" - набору критеріїв, яким має відповідати проект, щоб отримати фінансування у певній країні. Це, наприклад, відповідність етичним нормам, місце дії, національність або громадянство героїв і виконавців ролей у фільмі.

Глава Держкіно Пилип Іллєнко назвав об'єднання кінематографістів і телеканалів у процесі створення нового законопроекту "історичним моментом". "Мета цього законопроекту - розвиток індустрії, залучення інвестицій, у тому числі іноземних, і, крім цих пунктів, популяризація наших цінностей і поліпшення іміджу України за кордоном. Саме цією функцією кінематографа держава досі за всю історію так і не скористалася, - зазначив він. - Щоб забезпечити державну фінансову підтримку, закон передбачає створення фонду підтримки кінематографії України, на який буде відведено спеціальний рахунок держбюджету".

За словами Іллєнка, рахунок Фонду кіно формуватиметься з кількох джерел. По-перше, із загального фонду держбюджету - у законопроекті прописано цифру 0,1% від загальної суми видатків всього бюджету України, по-друге, зі спецрахунку, який наповнюється від продажу українських фільмів, а також від проведення державних лотерей (це передбачатиметься в окремих законопроектах). Управляти фондом буде Держкіно, але щоб ці рішення були прозорими, створять раду з управління коштами фонду, яка складатиметься з 10 осіб, - половина призначатиметься держструктурами, а друга половина формуватиметься громадськістю.

Законопроект "Про державну підтримку кінематографії в Україні" наразі не має офіційного статусу, а винесений на громадське обговорення. Текст проекту викладено на сайті Міністерства культури. Після громадського обговорення проведуть обговорення проекту закону в парламенті та уряді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram