ГоловнаКультура

"1+1" і Держкіно посварилися через замаскований російський серіал

Фільми про російських силовиків почали адаптувати до українських законів.

"1+1" і Держкіно посварилися через замаскований російський серіал

Медіа-група "1+1" і Держкіно посварилися через серіал "Фактологічна експертна служба", який отримав прокатне свідоцтво як продукт телеканалу "Україна". Насправді це замаскований російський серіал "Слід", зазначає гендиректор "1+1 Медіа" Олександр Ткаченко.

"Це старий серіал, до якого дозняли кілька сцен. Працівників російських силових структур перевдягли у форму без розпізнавальних знаків. В оригіналі служба, про яку йдеться в серіалі, називалася федеральною, в новій назві заявлено фактологічну. Тобто це якась квазісилова структура, але по суті своїй це абсолютно російський серіал", - цитує Ткаченка "Телекритика".

Видання з посиланням на свої джерела стверджує, що "Україна" дійсно взялася за "адаптацію" російських серіалів під нове українське законодавство, яке забороняє показувати серіали з російськими силовиками в головних героях. "1+1" проводить іншу політику - намагаючись знімати серіали власного виробництва.

"Це не просто плювок у бік нещодавно прийнятого закону, це похоронний дзвін за можливістю народження власної індустрії серіалів. Можливо, за формальними ознаками російський серіал, "загорнутий" в українському назву, може відповідати ще незавершеному закону, але по суті це приголомшливий випадок подвійних стандартів, застосовуваних керівництвом Держкіно", - обурюється Ткаченко.

Держкіно ж у фейсбуці повідомило, що його дії обмежені законодавством України, яке ніяк не регламентує ситуації, що склалася навколо серіалу "ФЕС", або "Слід".

"Водночас для усунення певних прогалин у чинному законодавстві, яке регулює зазначені питання, Держкіно ініціювало розробку та прийняття підзаконного акту, який встановлював би чіткі критерії для визначення фільмів, вироблених фізичними або юридичними особами держави-агресора, за максимально прозорою і зрозумілою бальною системою. За такою системою кожному фільму нараховуються бали за об'єктивними показниками (громадянство авторів, виконавців і ключових членів знімальної групи фільму, місця основних зйомок і робіт монтажно-тонувального періоду і т.д.), і за певною їхньою сукупною кількістю визначається країна виробництва фільму або його статус як спільного виробництва", - заявило відомство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram