ГоловнаКультура

Гете-Інститут оголосив про запуск нових проектів в Україні

Загальний бюджет нових проектів у країнах Східної Європи становить близько 6 млн євро

Гете-Інститут оголосив про запуск нових проектів в Україні
Гете-Интститут
Фото: summer-academy.ne

Всесвітня мережа німецьких культурних центрів Гете-Інститут планує посилити співпрацю з країнами Східної Європи (Україна, Білорусь, Грузія, Молдова, Вірменія та Азербайджан), Африки і Південної Америки.

Зокрема запускатиметься кілька нових проектів: круглі столи, кінофестивалі, театральні перформанси, повідомляє "Німецька хвиля"

"У країнах Східного партнерства ми зближуємо діячів культури і освіти, щоб вони могли обмінюватися думками про майбутнє їхніх суспільств. У цих країнах, а також у Росії, ми, перш за все, працюємо для того, щоб зміцнювати громадянське суспільство, робити Європу доступною і давати можливість обмінюватися досвідом", - заявив генеральний секретар інституту Йоганнес Еберт, коментуючи основні цілі посилення культурного співробітництва з Україною.

Загальний бюджет нових проектів у країнах Східної Європи становить близько 6 млн євро. Однак, як розповів представник центрального офісу організації Йорг Шумахер, у майбутньому кількість проектів Гете-Інституту в Україні та їхнє фінансування планують суттєво збільшити.

Українські культурні менеджери зможуть підвищити свою кваліфікацію в рамках проекту "Культурно-освітня академія". У п'ятьох містах України відбудуться круглі столи, де обговорюватимуться проблеми культурно-політичного розвитку міст.

Також за фінансової підтримки німецького культурного центру незалежні українські режисери знімають документальний фільм "Товариші по зброї" (Brother in Arms). У фільмі йдеться про людей, які опинилися на лінії фронту на Донбасі між українськими силами та проросійськими бойовиками. Режисерам вдалося взяти інтерв'ю у людей по обидва боки фронту.

Серед інших проектів, які відбудуться в Україні, - театральна вистава за романом Сергія Жадана "Депеш мод" у постановці німецького режисера та участі харківського дитячо-юнацького театру; фестиваль короткометражних фільмів на тему "Толерантність і співіснування", який відбудеться у 10 містах України восени 2015 року; проект семінарів для драматургів зі Східної Європи "Next Stage Europe" в рамках Європейської конференції письменників та інше.

Також організація планує на 50%, до 600 тис. євро, збільшити фінансування перекладів німецької літератури на іноземні мови. Сьогодні Гете-Інститут фінансово підтримав видання близько 6 тис.кніг на 45 мовах світу.

Зазначимо, що в Україні Гете-Інститут працює з 1993 року.

Нагадаємо, Міністерство культури презентувало проект концепції створення Українського інституту (Інституту Тараса Шевченка) для просування української культури за кордоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram