ГоловнаКультура

Російська генпрокуратура направила до суду справу Сенцова

Український режисер звинувачується за п'ятьма статтями

Російська генпрокуратура направила до суду справу Сенцова
Фото: Макс Левин

Генпрокуратура Росії затвердила обвинувальний висновок у кримінальній справі стосовно українців Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

Сенцов звинувачується у створенні і керівництві терористичною спільнотою, скоєнні терористичного акту, приготуванні до терористичного акту, замаху на незаконне придбання вибухових пристроїв і незаконному придбанні, перевезенні та зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів. Олександр Кольченко звинувачується в участі у діяльності терористичної спільноти.

Стверджується, що режисер Сенцов створив терористичну спільноту, що діяла на території Криму і була структурним підрозділом організації "Правий сектор". Цілями цієї спільноти нібито були дестабілізація в Криму і "вплив на ухвалення рішення органами влади Російської Федерації про вихід цієї республіки з її складу".

"Учасники терористичної спільноти з квітня по травень 2014 року здійснили у Сімферополі Республіки Крим два терористичні акти: підпали офісів громадської організації "Російська громада Криму" і Кримського регіонального відділення всеросійської політичної партії "Єдина Росія". Крім того, вони готувалися підірвати пам'ятник В.І. Леніну, розташований на бульварі Леніна у Сімферополі", - йдеться у повідомленні Генпрокуратури РФ.

Кримінальну справу направлено до Північно-Кавказького окружного військового суду для розгляду по суті.

Нагадаємо, відомого українського режисера Олега Сенцова, Кольченка, а також Геннадія Афанасьєва і Олексія Чирнія затримала ФСБ Росії у травні 2014 року. Афанасьєву наприкінці минулого року присудили 7 років в'язниці, Чирнію - стільки ж у квітні цього року.

Афанасьєв і Чирній після затримання дали свідчення, Сенцов свою провину повністю заперечує, він розповів, що після затримання його катували. Кольченко заперечує причетність до тероризму.

Відпустити Сенцова вимагали зірки світового кіно, але на Росію їхні заклики не подіяли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram