ГоловнаКультура

Польща повертає собі культурні цінності за допомогою онлайн-реєстру

Під час Другої світової війни з Польщі вивезли 516 тисяч об'єктів культурної спадщини

Польща повертає собі культурні цінності за допомогою онлайн-реєстру
"Еврейка с лимонами" Александра Геримского

Польща повертає собі культурні цінності, вивезені під час Другої світової війни, за допомогою створення онлайн-бази вкрадених речей.

Про це йдеться у матеріалі "Радіо Свобода".

Наразі у базі зареєстрували 60 тис предметів мистецтва, тоді як, за підрахунками експертів, під час Другої світової з Польщі вивезли 516 тисяч творів мистецтва. Це становить близько 70% всієї рухомої матеріальної культурної спадщини країни.

Серед втрачених об'єктів - шедеври Рафаеля, Брейгеля, ван Дейка, Матейка, Виспянського та інших.

Зазначається, що деякі об'єкти спадщини вдалося швидко повернути до Польщі після закінчення війни, але у 1956 році рішенням комуністичної влади процес реституції припинився. Починаючи з 1992 року, польське міністерство культури та національної спадщини знову займається поверненням вкрадених цінностей.

"Єврейка з лимонами" Олександра Геримського - одне з найважливіших польських полотен, які вдалося повернути
"Єврейка з лимонами" Олександра Геримського - одне з найважливіших польських полотен, які вдалося повернути

Процес реституції кожного окремого об'єкта може тривати від кількох тижнів до кількох років - це залежить від того, наскільки питання реституції улагоджені в кожній окремій країні. В даний момент міністерство займається поверненням до Польщі 56 об'єктів культурної спадщини із США, Німеччини, Росії, Італії та Великобританії.

Онлайн-реєстр, в якому зафіксовано частину втрачених цінностей, допомагає знайти ці об'єкти і повернути на батьківщину. Іноді нинішні власники творів мистецтва звертаються до польської влади з тим, щоб повернути об'єкти, але загалом реєстр виконує функцію інформування зарубіжних колег про те, що певні цінності, які можуть потрапити в їхні руки, незаконно вивезли з Польщі під час Другої світової.

Нагадаємо, у листопаді 2013-го стало відомо про те, що картини Пікассо, Матісса, Клеє та інших художників, які вважалися загубленими, знайшлися у приватній квартирі у Мюнхені. Тоді знайшли 1500 робіт. Нащадки колишніх власників картин заявили на них свої права.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram