ГоловнаКультура

Львів і Вроцлав готують спільний павільйон на Венеційському бієнале (доповнено)

Темою експозиції буде феномен переселення

Львів і Вроцлав готують спільний павільйон на Венеційському бієнале (доповнено)
Фото: EPA/UPG

Львів спільно із Вроцлавом і Дрезденом готують спільну виставку в одному з павільйонів Венеційського бієнале, яка відкриється 9 травня.

Про це LB.ua розповіла начальник управління культури Львівської міської ради Ірина Магдиш.

У 2016 році Вроцлав стане європейською столицею культури, а Львів буде його офіційним партнером. У зв'язку з цим два міста вирішили зробити експозицію під назвою "Dispossession" ("Позбавлення") на бієнале сучасного мистецтва.

Темою львівсько-вроцлавської виставки у Венеції буде переселення і покинуті будинки. "Львів та Вроцлав мають схожу історію в цьому плані. Багато львів'ян переїхали до Вроцлава після Другої світової війни, це, безумовно, змінило образ міста, - розповідає Ірина Магдиш. - Те саме Львів переживає зараз, коли в місто приїхали переселенці зі Сходу країни і з Криму, - місто відкриває нову сторінку своєї історії і зазнає змін. Ця тема буде багатьом зрозуміла".

"Виставка фокусується на будинку, у зв'язку з його символічним і просторовим значенням. На будинку закинутому, який несе в собі історії попередніх мешканців, на будинку, до якого прагнуть і за який борються, на будинку, який можуть дати і від якого можна відмовитися, на будинку, який може означати безпеку або смерть", - йдеться в описі проекту на сайті.

У виставці візьмуть участь художники з Польщі, України та Німеччини. Серед українських учасників спільної виставки - "Відкрита група", художники Юрій Білей, Андрій Сагайдаковський та Станіслав Турина. Крім того, як учасницю проекту заявлено українську письменницю Оксану Забужко.

Кураторами виступили Міхал Бенек і Малгожата Місьнякевич.

Фінансування павільйону здійснюється за кошти Вроцлава як європейської столиці культури у 2016 році.

Фото: wroclaw2016.pl/biennale

Павільйон розташують у палаццо Dona Brusa.

Нагадаємо, цього року Україна не займатиме окремого приміщення під павільйон, а збудує скляну споруду на набережній, у якій відбудеться виставка молодих художників - Євгенії Бєлорусець, Артема Волокітіна, Микити Кадана, Жанни Кадирової, Анни Звягінцевої, Відкритої групи і спільного проекту Миколи Рідного та Сергія Жадана "Сліпа точка". Куратором павільйону виступить Бйорн Гельдхоф.

Венеційський бієнале цього року триватиме з 9 травня по 22 листопада. Тема основної експозиції під кураторством Оквуї Енвезора - "Усі майбутні світу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram