ГоловнаКультура

Верховний Суд повернув напівзруйновану садибу Мурашка на баланс Києва

Пам'ятка архітектури перебуває на межі знищення.

Верховний Суд повернув напівзруйновану садибу Мурашка на баланс Києва
Фото: kiyany.obozrevatel.com

Верховний Суд повернув садибу Мурашка, яка є об'єктом культурної спадщини і перебуває на межі руйнування, у комунальну власність Києва.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, Верховний Суд вирішив, що будинки на Малій Житомирській, №12-А, №12-Б, №14-А і №14-Б (за сотню метрів від Майдану Незалежності) належать громаді столиці.

2007 року Головне управління житлового забезпечення КМДА передало садибу у власність ТОВ "Пантеон-Інвест". При цьому договір було укладено без проведення інвестиційного конкурсу та без погодження з Головним управлінням культурної спадщини. "Саме ці обставини стали підставою для звернення прокуратури з позовом про визнання договору недійсним і дозволили нам повернути об'єкт культурної спадщини громаді Києва", - заявив заступник генпрокурора Віталій Касько.

Генпрокуратура подала позов до Верховного Суду, який виніс рішення про незаконність укладення інвестиційного договору про передачу будинків у приватну власність, тож будинки остаточно повернули громаді міста.

Нагадаємо, будинки кінця XIX ст., у яких жив і працював відомий художник Олександр Мурашко, внесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, а також пам'яток історії, архітектури та містобудування місцевого значення.

У жовтні 2012 року, після того як будинки передали у власність "Пантеон-Інвесту", проти посадових осіб цієї компанії було порушено кримінальну справу за підозрою в умисному знищенні садиби. Згодом державна виконавча служба Шевченківського райуправління юстиції повернула в комунальну власність 0,38 га землі, на якій розташовані житлові будинки садиби.

Улітку 2013 року в садибі Мурашка сталася пожежа, вогонь частково пошкодив перекриття з другого по четвертий поверх і знищив покрівлю будинку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram