ГоловнаКультура

У Росії визнали, що навіть ЮНЕСКО не зможе повернути скіфське золото в Крим

Постпред РФ заявила, що "обнишпорила" всі інструменти для вирішення цього питання

У Росії визнали, що навіть ЮНЕСКО не зможе повернути скіфське золото в Крим
Фото: EPA/UPG

Виконавча рада ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) не може сприяти передачі колекції скіфського золота Росії.

Про це заявила представник Росії при ЮНЕСКО Елеонора Мітрофанова, інформує "Крым.Реалии".

При цьому вона додала, що намагалася знайти таку можливість.

"На жаль, ЮНЕСКО тут абсолютно не може допомогти. Ми проревізували усі можливі інструменти, вироблені ЮНЕСКО, щоб якось можна було допомогти у цьому контексті. Їх абсолютно немає, це приватно-правова справа. Там складність у тому, що українське Міністерство культури було гарантом. Зараз ось, мабуть, це буде вирішуватися у якомусь тристоронньому порядку. І я думаю, що тепер скіфське золото надовго оселиться в Нідерландах, оскільки питання це дуже будемо довгим", - сказала Мітрофанова.

Нагадаємо, у лютому-вересні 2014 року в Амстердамі тривала виставка "Крим: золото і секрети Чорного моря", на якій були представлені об'єкти з п'ятьох музеїв, чотири з яких розташовані у Криму. Серед експонатів - артефакти з золота, церемонійний шолом і коштовні камені. Після анексії Криму Росією голландська сторона відмовилася повертати експонати в музеї, мотивуючи відмову тим, що приймала їх від України.

8 квітня Суд Амстердама визнав Україну однією із сторін у розгляді про належність скіфського золота. Україна повинна подати заяву про участь у розгляді до 20 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram